Eirovīzijas rīkotāji izvērtēs Ukrainas izvirzīto Krievijai netīkamo konkursa dziesmu
Vairāki politiķi Maskavā un Krievijas anektētajā Krimā pauda neapmierinātību ar dziesmu, ko svētdienas vakarā Eirovīzijai izraudzīja Ukrainas žūrija trīs cilvēku sastāvā un apmēram 380 tūkstoši no televīzijas skatītājiem, kas vēroja televīzijā demonstrēto nacionālā atlases konkursa pēdējo kārtu.
Kultūra
2016. gada 24. februāris, 22:10

Eirovīzijas rīkotāji izvērtēs Ukrainas izvirzīto Krievijai netīkamo konkursa dziesmu

Jauns.lv

Eirovīzijas dziesmu konkursa rīkotāji izvērtēs šogad Ukrainas izvirzītās Krimas tatāru dziedātājas Džamalas dziesmas atbilstību noteikumiem, paziņojis pasākuma pārstāvis.

"Tiks izvērtēta visu Eirovīzijas dziesmu konkursam izvirzīto dziesmu, tai skatā arī Ukrainas dziesmas, atbilstība Eiropas Raidorganizāciju apvienības noteikumiem," aģentūrai AFP apstiprināja konkursa pārstāvis Pols Džordans.

Eiropas Raidorganizāciju apvienības (EBU) noteikumi aizliedz piedalīties dziesmām ar "politisku vēstījumu".

"Kad būs iesniegtas visas dziesmas, tās izvērtēs un pieņems lēmumu," norāda Džordans.

Džamalas, kuras īstais vārds ir Susana Džamaladinova, dziesma "1944" vēsta par Krimas tatāru deportāciju Josifa Staļina diktatūras laikā.

Dziesma "1944" attiecas uz gadu, kad Krimas tatāri tika deportēti no savas dzimtenes uz Vidusāziju. Daudzi no viņiem nomira brauciena laikā vai nomira no bada neauglīgajās stepēs pēc ierašanās izsūtījuma vietā.

Līdz pat astoņdesmitajiem gadiem viņiem bija aizliegts atgriezties Krimā. Džamaladinova, kuras tēvs ir Krimas tatārs, bet māte - armēniete, ir dzimusi Kirgizstānā.

Dziesma sākas ar vārdiem: "Kad nāk svešinieki, viņi nāk uz jūsu māju, viņi nogalina jūs visus un saka: "Mēs neesam vainīgi.""

Dziesmas tekstā nav pieminēta Ukrainai piederošās Krimas pussalas okupācija un aneksija, ko pirms diviem gadiem veica Krievija, tomēr Džamalas izraudzīšana par Ukrainas pārstāvi Eirovīzijai var pievērst uzmanību šai aneksijai. Krimas tatāri ir paziņojuši, ka viņu apspiešana pēc šīs aneksijas ir pastiprinājusies.

Pirmdien vairāki politiķi Maskavā un Krievijas anektētajā Krimā pauda neapmierinātību ar dziesmu, ko svētdienas vakarā Eirovīzijai izraudzīja Ukrainas žūrija trīs cilvēku sastāvā un apmēram 380 tūkstoši no televīzijas skatītājiem, kas vēroja televīzijā demonstrēto nacionālā atlases konkursa pēdējo kārtu.

"Mēs varam izteikt ieteikumus nacionālajām raidsabiedrībām, taču nevaram pārlieku iesaistīties. Mēs nevaram viņiem norādīt, ko darīt. Dažos gadījumos valstis ir izmainījušas dziesmas vārdus vai nosaukumu," skaidro Džordans.

Eirovīzijā ir aizliegtas dziesmas, kuru tekstam ir politisks saturs. 2009.gadā nepilnu gadu pēc Gruzijas un Krievijas kara konkursā netika atļauts piedalīties Gruzijas grupai ar dziesmu, kura izsmēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Ukrainas grupai "Green Jolly", kas 2005.gadā pārstāvēja valsti Eirovīzijā, bija jāpārstrādā teksts dziesmai "Razom Nas Bahato", kas bija iepriekšējā gadā notikušās Oranžās revolūcijas himna.

Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls notiks 14.maijā Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā.

BNS / Foto: EPA/LETA

Tēmas