Kučinskis: "Lielās valstis ir sapratušas, ka uz Latviju bēgļi nemaz netiecas"
Latvija ir sistēmā, palīdz, piemēram, bēgļiem Grieķijā, taču lielās valstis saprot, ka migrantu krīze nav un nebūs Latvijas problēma.
Politika
2016. gada 25. februāris, 08:34

Kučinskis: "Lielās valstis ir sapratušas, ka uz Latviju bēgļi nemaz netiecas"

Jauns.lv

Lielās valstis ir sapratušas, ka uz Latviju bēgļi nemaz netiecas, sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Runājot par Eiropas migrācijas krīzi, premjers norādīja, ka risinājuma sakne slēpjas Sīrijā. "Tikai panākot mieru Sīrijā, situācija sāks normalizēties un būs bēgļu atplūdi. Pašlaik nekādu atplūdu nav, bēgļu plūsma turpinās un visi ar bažām gaida pavasari," atzina Kučinskis.

Valdības vadītājs uzsvēra, ka patlaban neviena Eiropas Savienības valsts vairs nekautrējas runāt par savām interesēm. "Austrija jau sāk limitēt uzņemamo cilvēki daudzumu, argumentējot, ka pret viņu iedzīvotāju skaitu jau ir uzņemts ļoti liels patvēruma meklētāju daudzums. Par to sāk uztraukties arī citas valstis. Vienā teikumā – valda visnotaļ nervoza atmosfēra," sacīja Kučinskis.

Jautāts - kādu ieguldījumu Latvija var sniegt, lai atbalstītu Eiropu bēgļu krīzes pārvarēšanā, valdības vadītājs paskaidroja, ka mūsu valsts jau tagad iesaistās tajā, lai visa ES būtu vienota savās aktivitātēs. "Latvija savu artavu iegulda tā saucamajā Turcijas programmā. Latvija sniedz palīdzību bēgļu centriem, kuri ir nodibināti Grieķijā. Mēs esam vienotā sistēmā un to gribam darīt," skaidroja premjers.

"Jautājums par obligātajām bēgļu uzņemšanas kvotām, ar kuru tika baidīts pirms valdības apstiprināšanas, šobrīd vienkārši nav aktuāls. Man [Eiropadpmē] palika iespaids, ka arī lielās valstis ir sapratušas, ka uz Latviju bēgļi nemaz tā netiecas," uzsvēra premjers.

Kučinskis aizvadītās nedēļas nogalē atradās Briselē, lai piedalītos Eiropadomes sanāksmē, kurā bija plānota diskusija par savstarpēji pieņemamiem risinājumiem problemātiskajās jomās saistībā ar Lielbritānijas plāniem rīkot referendumu un migrācijas jautājumi - ES valstu līderi izvērtēja, kā tiek īstenoti tās pieņemtie lēmumi, reaģējot uz migrācijas un bēgļu krīzi.

Latvijas nacionālā pozīcija paredz vairāk nekā 700 bēgļu uzņemšanu, bet patlaban panākta vienošanās par vairāk nekā 500 bēgļu sadali.

BNS/Foto: EPA/LETA