Ropažu mērs rosina nelegāļu "cietumu" būvēt kaut kur pierobežā Latgalē, ne Muceniekos
Zigurds Blaus aicina nelegāļu "cietumu" būvēt pierobežā, nevis Muceniekos.
Novadu ziņas
2016. gada 25. februāris, 09:17

Ropažu mērs rosina nelegāļu "cietumu" būvēt kaut kur pierobežā Latgalē, ne Muceniekos

Jauns.lv

Jauno slēgta tipa iestādi nelegālajiem robežpārkāpējiem vajadzētu būvēt nevis Muceniekos, kur jau tāpat ir koncentrēts liels skaits patvēruma meklētāju, bet gan austrumu robežas tuvumā, pauž Ropažu novada domes priekšsēdētājs Zigurds Blaus (Vidzemes partija).

Viņa rīcībā nav ziņu par gadījumiem, kad Muceniekos koncentrētie ārvalstnieki būtu īpaši traucējuši vietējo mieru, tomēr par iespēju dzīvot kaimiņos bēgļiem sajūsmu arī neviens neesot izrādījis.

Protams, pašvaldībai būtu vieglāk, ja tās teritorijā tiktu izvietots mazāks skaits patvēruma meklētāju, tomēr vēsturiski jau pirms 20 gadiem tika izveidots patvēruma meklētāju centrs Muceniekos, un toreiz neviens nevarēja prognozēt, ka pienāks laiks, kad patvērumu Latvijā lūgs liels skaits bēgļu. Pēc Ropažu mēra domām, būtu normāli, ja arī turpmāk Muceniekos paliktu tikai patvēruma meklētāju centrs. Vietējiem iedzīvotājiem esot iebildumi tikai pret nelegāļu slēgtā tipa "cietuma" celtniecību.

"Man liekas, ka jauno slēgta tipa iestādi nelegālajiem robežpārkāpējiem, ko vietējie mēdz dēvēt par "cietumu", vajadzētu būvēt nevis Muceniekos, kur jau tāpat ir diezgan problēmu, bet austrumu robežas tuvumā. Tas būtu tikai taisnīgi, jo bez peļņas kāro vietējo atbalsta nelegāļi nevarētu tik viegli un tik lielā daudzumā šķērsot austrumu robežu," saka Blaus. Pēc viņa domām, būtu arī jānosaka būtiski stingrāki sodi par nelegāļu transportēšanu pāri robežai, varbūt tas mazinātu vēlmi nodarboties ar šo noziedzīgo rūpalu.

Muceniekos ir tikai 600 iedzīvotāju, bet uzņemt tur vēl apmēram 500 patvēruma meklētāju būs sarežģīti, sacīja Ropažu novada mērs. Iespējams, vajadzētu apsvērt iespēju nekoncentrēt visus patvēruma meklētājus vienā novadā, kur nav ne brīvu dzīvokļu, ne darbvietu, sacīja Ropažu novada mērs. Viņš integrāciju vēlētos realizēt, uzbūvējot multifunkcionālo centru, kur varētu kopā darboties, kopā sportot, pastāstīja Blaus.
 

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA/Mārtiņš Ziders