Sabiedrība
2018. gada 24. septembris, 14:57

Pāvests Francisks aicina cilvēkus Latvijā uz baznīcu nedoties vienīgi kā uz tūrisma objektu

LETA

Baznīca piedzīvo grūtus un sarežģītus laikus, bet tai ir jāturpina uzrunāt un pulcēt sabiedrību, pirmdien uzrunā Rīgas Domā uzsvēra pāvests Francisks.

Pāvests Francisks Rīgas lidostā

gallery icon
14

Uzrunājot ticīgos ekumēniskajā dievkalpojumā, pāvests pateicās luterāņiem par uzņemšanu savā dievnamā. Garīdznieks pauda prieku Latvijā tikties ar dažādu konfesiju ticīgajiem cieņas un savstarpējas draudzības gaisotnē. "Te redzams dzīvs ekumēnisms, kas ir viena no Latvijas īpašajām pazīmēm," piebilda pāvests.

Lai Svētais gars mūs ietin dialoga, sapratnes, savstarpējās cieņas un brālības vērtībās, mudināja pāvests Francisks.

Cilvēki pulcējas Vecrīgas ielās, lai vērotu pāvesta Franciska braucienu uz Brīvības pieminekli

gallery icon
99

Atgādinot Doma baznīcas vēsturi, pāvests mudināja cilvēkus turp nedoties vien kā uz tūrisma objektu, bet kā uz vietu, kur pavērt acis un sirdis uz augšu. Pāvests brīdināja, ka visa kristīgā tradīcija var piedzīvot likteni, kad tiek reducēta līdz pagātnei un tiek ieslēgta baznīcas sienās, bet "mūsu ticība nav paredzēta slēpšanai, bet tai ir jābūt pazīstamai visās sabiedrības jomās".

Ja evaņģēlija vēsts paliks tikai pagātnē un neatskanēs mūsdienu dzīvē, tad būsim zaudējuši no līdzcietības izrietošo prieku, spēju izlīgt, kas sakņojas apziņā, ka mums ir piedots, būsim zaudējuši baznīcu, kas rosināja cīnīties par ikviena vīrieša un sievietes cieņu, neraugoties uz viņa izcelsmi, zaudēsim skaņas, kas ved mūs uz debesīm, neatkāpties no ticības mudināja pāvests.

"Tēvs, lai visi būtu viens, lai pasaule ticētu," Jēzus vārdus svētajos rakstus citēja pāvests un uzsvēra, ka baznīcas misija pieprasa darboties, lai evaņģēlijs nepārstātu skanēt dzīvē.

Laiki, kurus piedzīvojam, ir grūti un sarežģīti. Dažam šķiet, ka kristieši arvien mazāk spēj kaut ko ietekmēt, jo izplatās sekulārisms un individuālisma loģika, taču mums tam jāstājas pretī, mudināja pāvests, mēs nevaram pieļaut, ka mūs pieveic bailes. Mums ar Jēzus vārdu jāsasniedz postmodernā sabiedrība, kurā dzīvojam.

Pāvests atzīmēja, ka ticībā un svētajos rakstos allaž var atrast ko jaunu.

Būsim tā Kunga misionāri pasaulē, kurā dzīvojam, uzrunu noslēdza pāvests.