foto: LETA
Pāvests Latvijas prezidentam uzdāvinājis mozaīku "Mater Ecclesiae"
Pāvests Francisks un Valsts prezidents Raimonds Vējonis oficiālās fotografēšanās laikā Rīgas pilī.
Sabiedrība
2018. gada 24. septembris, 12:05

Pāvests Latvijas prezidentam uzdāvinājis mozaīku "Mater Ecclesiae"

LETA

Pāvests Francisks Latvijas prezidentam Raimondam Vējonim uzdāvinājis mozaīku "Mater Ecclesiae", informēja Latvijas Romas katoļu baznīcas informācijas centra pārstāve Ingrīda Lisenkova.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pāvests Francisks ierodas Rīgas pilī

gallery icon
51

Mozaīka "Mater Ecclesiae" (Baznīcas Māte) ir kopija tai mozaīkai, kuru 1981.gadā pēc 13.maija atentāta Jānis Pāvils II vēlējās izvietot uz vienas no Apustuliskās pils sienām. Tā ir redzama no Svētā Pētera laukuma un liecina par mātišķo un debesu aizsardzības solījumu pāvestam un Baznīcai, skaidroja Lisenokova.

Romas pāvests Francisks un Latvijas prezidents Raimonds Vējonis tikšanās laikā Rīgas pilī

gallery icon
16

Šīs mozaīkas prototips savukārt ir antīkā un godinātā Konstantīna bazilikas freska "Madonna della Colonna" (Kolonnas Dievmāte), kas joprojām atrodas Pētera bazilikā ar nosaukumu "Mater Ecclessiae". Šo nosaukumu attēlam deva pāvests Pāvils VI Vatikāna II koncila laikā.

Cilvēki pulcējas Vecrīgas ielās, lai vērotu pāvesta Franciska braucienu uz Brīvības pieminekli

gallery icon
99

Mozaīku veidoja Vatikāna mozaīkas studijas profesionāļi laikā no šī gada maijam līdz septembrim, uz metāliskas bāzes izmantojot daudzkrāsainus smaltas jeb stikla gabaliņus, dažāda veida zeltu, kā arī eļļainu stuka apmetumu. Apmetums, kura pamatā ir linu eļļa un marmors, ir veidots tāpat, kā iepriekšējos gadsimtos, kad tas tika pielietots Svētā Pētera bazilikas mozaīku veidošanā.

Pāvests Francisks noliek ziedus pie Brīvības pieminekļa

gallery icon
33

Smaltas gabaliņu daudzās nokrāsas paspilgtina krāsu intensitāti un figūru proporcijas, lai tam, kas uzlūko mozaīku, pavērtos skaidrs un harmonisks skats. Darba gaitā tika izmantotas divu veidu smalta tehnikas - gan grieztā, gan Vatikāna mozaīkas studijai tipiskā - karsētā tehnika. Izmantojot šo tehniku, visas dažādās krāsu tonalitātes tiek iegūtas, lielā karstumā jaucot smalta gabaliņus.

Savukārt Latvijas oficiālā dāvana pāvestam Franciskam ir īpašs Indriķa Hronikas sējums. Tas ir īpašs 1993.gada Indriķa Hronikas izdevums, kas izdots laikā pēc neatkarības atjaunošanas un skaidro mūsu tautas vēsturi - latviešu saknes. Vējonis pāvestam Franciskam ir sarūpējis arī privātu dāvanu. Zinot to, ka pāvests jaunībā bija iemīļojis komponista Sergeja Prokofjeva mūziku, Valsts prezidents pāvestam pasniedza ierakstu CD formātā ar latviešu diriģenta Marisa Jansona interpretāciju par Prokofjeva daiļradi.

Jau vēstīts, ka pirmdienas rītā vizītē Latvijā ieradās katoļu pāvests Francisks.