5 cilvēki teātrī paģībst, jo nespēj noskatīties, kā uz skatuves izgriež mēli. VIDEO
Teātra kritiķi izrādei pārmet sakāpinātu vardarbības izmantošanu, lai šokētu.
Kultūra
2016. gada 25. februāris, 14:57

5 cilvēki teātrī paģībst, jo nespēj noskatīties, kā uz skatuves izgriež mēli. VIDEO

Jauns.lv

Pieci cilvēki paģībuši Lielbritānijas Nacionālā teātra izrādes "Cleansed" publiskajos mēģinājumos, kuros spēlētas asiņainas spīdzināšanas, izvarošanas un vardarbības ainas.

Reklāmas materiālos iekļauts brīdinājums par "atklātu fiziskas un seksuālas vardarbības attēlojumu". Taču, neskatoties uz to, apmēram 40 skatītāji pirmo sešu izrāžu laikā izgāja no zāles.

Kāda mēģinājuma laikā zālē tika ieslēgta gaisma un mediķi iznesa no zāles vīrieti, kurš bija saļimis krēslā.

Izrādi veidojusi Sāra Keina, kura bija viena no populārākajām britu dramaturģēm. Viņa izdarīja pašnāvību 1999.gadā, gadu pēc "Cleansed" pirmā iestudējuma. Viņa bija 28 gadus veca.

Lugas darbība norisinās universitātes teritorijā, bet autore iedvesmojusies no spīdzināšanas metodēm Dienvidslāvijas pilsoņu kara laikā. Izrādē ārsts uz skatuves spīdzina homoseksuālu pāri, lai pārbaudītu tā mīlestības stiprumu.

Izrādes režisore Keitija Mičela atklāja, ka aktieri tās dēļ ciešot no murgiem. "Mums daudz jāsmejas, lai līdzsvarotu izrādes izmisumu un drūmumu. Mums visiem rādās baisi murgi, kuros notiek ļoti biedējošas lietas," viņa teica.

Kādā ainā varonei tiek izgriezta mēle, bet citā rokas ievietotas papīra smalcinātājā. Taču Mičela norāda, ka izrāde "nav par vardarbību, bet gan par mīlestību".

"Spīdzināšanu veic ārsts, kurš pārbauda mīlestību, tās izturību. Tiek pārbaudīta homoseksuālā pāra izturība. Viņas tiek spīdzinātas, lai pārbaudītu, vai mīlestība izdzīvos," skaidro Mičela.

Teātra kritiķi izrādei pārmet sakāpinātu vardarbības izmantošanu, lai šokētu.

Keina kļuva atpazīstama 1995.gadā, kad iznāca viņas pirmā teātra izrāde "Blasted", kas tika nopelta par attēlotajām "šausmām". Pirms pašnāvības izdarīšanas viņa paspēja sarakstīt tikai četras citas lugas.

Keina cieta no smagas depresijas, kas izpaudās viņas darbos.

Lielbritānijas Nacionālā teātra izrādes "Cleansed" ievads - video: LETA/Foto: Ekrānuzņēumums no video