112
2018. gada 22. septembris, 22:00

Izskan versija par traģēdiju Daugavpils pusē, kur, rokot aku, noindējušies divi vīrieši

Jauns.lv

Par biedējošo atgadījumu Daugavpils pusē, kur, rokot aku, miruši divi vīrieši, bet viens jaunietis saindējies, klejo dažādas versijas, un, lai noteiktu nāves iemeslu, vajadzīgas nedēļām ilgas ekspertīzes, taču policijas pārstāvji saka, ka, visticamāk, abi nāvējoši saindējušies ar ogļskābo gāzi, sestdienas vakarā vēstī LNT raidījums "Degpunktā".

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) docents Ilmārs Gorda uzsver - iespēja, ka ogļskābā gāze (CO2) sakrājas cilvēkam letālā koncentrācijā, ir iespējama. Jo īpaši tik šaurā telpā, kāda ir aka. 

"CO2 iespējamība pastāv, bet jāsaprot, kā ir rakta aka, ar ko tā rakta, kāds bijis skābekļa patēriņš šajā procesā. Ar jebkuru gāzi var noindēties, jo jebkura gāze lielā koncentrācijā izspiež skābekli, kas ir cilvēka organismam nepieciešams," saka docents. 

Raidījums vēsta, ka CO2 var krāties dažādos veidos - ilgstoši atrodoties vai strādājot akas dibenā, skābekli var itin ātri izelpot, aizvietojot to ar CO2 un radot bīstamu gaisa sastāvu. Vēl ātrāk izdedzināt gaisu var, lietojot darba instrumentus, kuri rada dzirksteles. Kā zināms, uguns paātrināti iztērē skābekli. 

Šobrīd nav zināms, kā ugunsdzēsēji glābēji noteica, ka vīriešu nāves iemesls bija saindēšanās ar CO2, taču RTU docents atklāj, ka pieredzējuši eksperti to var izsecināt pāris sekunžu laikā, jo CO2 atstāj acīmredzamas pēdas uz mirušā cilvēka ādas - tā iekrāsojas sarkana, jo indīgā gāze baltos asinsķermenīšus leikocītus iznīcina, asinsritē atstājot vien sarkanos eritrocītus. 

Izskan gan vēl cita versija par notikušo, sakot, ka vīriešu nāvē vainojama varētu būt purva gāze jeb metāns, tomēr docents uzsver, ka tas nemēdz slāņoties zemāk par gaisu, proti, atrasties akas dziļumā. 

Policijā ziņo, ka sākotnēji aku raka tikai viens no vīriešiem un viņa biedri tikai pēc mirkļa pamanījuši, ka viņš ir bezsamaņā un nekustas. Lai cietušo glābtu, otrs vīrietis devās viņam palīgā, taču drīz vien saguma līdzās biedram. Kā trešais palīgā devās jaunais puisis, kurš, nokļūstot akas dibenā, pamatīgi saindējās. Bojāgājušie strādnieki bija 49 un 73 gadus veci. 

Nav noslēpums, ka akas rakšanas darbi nav visai droša nodarbe, tāpēc tas jādara, rūpīgi nodrošinoties pret nelaimes gadījumiem, piemēram, valkāt gāzmasku ar gaisa cauruli, kas novadīta uz āru, lai darbu laikā varētu brīvi elpot. 

Policijā uzsākts kriminālprocess.