foto: LETA
Izpētīts, kurai partijai ir agresīvākie atbalstītāji
Vēlēšanu urna.
Politika
2018. gada 24. septembris, 06:23

Izpētīts, kurai partijai ir agresīvākie atbalstītāji

Kas Jauns Avīze

Agresīvākie ir Latvijas Krievu savienības vēlētāji, bet miermīlīgākie – apvienības "Attīstībai/Par!" atbalstītāji, liecina pētījumu aģentūras SKDS aptauja.

SKDS jau vairākus gadus veic pētījumu, lūdzot atbildēt uz jautājumu: “Cik bieži jums rodas doma apšaut visus tos, kuru dēļ dzīve Latvijā ir tāda, kāda tā patlaban ir?” Priekšvēlēšanu gadā šīs atbildes sadalītas arī pēc politiskajām simpātijām.
Rekordisti agresijas rādītājos ir Latvijas Krievu savienības atbalstītāji, no kuriem 64,2% atzinušies šādā vēlmē, raksta "Latvijas Avīze".

Otrajā vietā ierindojas "Jaunās Vienotības" piekritēji – 47,9 procenti. Seko "No sirds Latvijai" (44%), KPV LV (39,9%), Jaunā konservatīvā partija (38,9%), "Saskaņa" (38%), "Progresīvie" (37,7%), Nacionālā apvienība (36,5%).

Miermīlīgākie ir Zaļo un zemnieku savienības un Latvijas Reģionu apvienības vēlētāji, no kuriem par “apšaušanu” iedomājušies 30,6%, un "Attīstībai/Par!" atbalstītāji – 24,8 procenti.

SKDS direktors Arnis Kaktiņš gan aicina neizdarīt vispārinošus secinājumus pēc šiem datiem: “Lai mēs būtu pilnīgi korekti, jāņem vērā fakts, ka vairākās pozīcijās ir salīdzinoši neliels respondentu skaits. Tādēļ šeit ir liela statistiskās kļūdas iespējamība, it sevišķi, kad runa ir par partijām ar nelielu atbalstītāju skaitu. ”Pēdējo piecu gadu rezultāti liecina, ka šaušanas vēlme bieži uznāk aptuveni 10% aptaujāto, bet reizēm šāds kārdinājums rodas vēl 20% līdz 25 procentiem. Šogad agresijas līmenis pat nedaudz samazinājies.