foto: LETA
Deputāts Ulme par čekas maisiem: "Visvērtīgāk būtu viņus sadedzināt Doma laukumā, un miers"
Vides aizsardzības kluba prezidents Arvīds Ulme.
Sabiedrība
2018. gada 20. septembris, 20:24

Deputāts Ulme par čekas maisiem: "Visvērtīgāk būtu viņus sadedzināt Doma laukumā, un miers"

Jauns.lv

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) aģentu vārdus internetā sāks publicēt jau šogad, bet nākamgad plānota arī citu materiālu publiska pieejamība. Ja Saeimai izdosies grozījumus pieņemt galīgajā lasījumā, tad 27 gadus aktualizētajam tematam – vai jāatklāj PSRS slepenajā dienestā strādājošo un viņu aģentu vārdi – tiks pielikts punkts, šovakar vēstīja LTV Ziņu dienests.

Tā dēvētajos čekas maisos ir 4500 aģentu vārdi, ziņo LTV, un kas viņi ir - tos sabiedrība uzzinās jau šogad, kad personības internetā tiks publiskotas. Publicēta tiks arī VDK darbinieku telefongrāmata, kas saturot informāciju par VDK štata darbiniekiem, kā arī ārštata operatīvo darbinieku uzskaites grāmata. 

Debatēs par vajadzību publiskot čekas maisus, ārpusfrakciju deputāts Ilmārs Latkovskis no tribīnes paziņoja: "Veram ātrāk ārā un pragmatiski tiekam līdz galam! Nevis tagad pinamies nemitīgos komentāros! Es teiktu tā: izmisīgākie vaimanātāji šajā jautājumā ir tie, kuri ir vismazāk cietuši no čekas - vai pat vispār nav pamanīti no čekas," publiski pauda Latkovskis.

Nākamgad paredzēts atklāt vēl arī citus

No nākamā gada maija plānots publiskot vēl arī citus dokumentus, kas saistīti ar VDK. Deputāts Aleksandrs Kiršteins (NA), kurš izsenis cīnās par čekas maisu publiskošanu, no Saeimas tribīnes sacīja, ka līdz šim VDK dokumenti pētīti izlases veidā, taču tie saturot arī citus sabiedrību interesējošus aspektus - kuri čekisti devušies uz ārzemēm, ko tur pētījuši un spiegojuši, kas saņēmuši instrukcijas spiegošanas pasākumiem Latvijas sabiedrībā utt.

Deputāts Arvīds Ulme uzskata, ka "maisus" vajadzētu sadedzināt

Pret VDK dokumentu publiskošanu iestājās deputāts Arvīds Ulme, kurš amatā būs vēl tikai pāris nedēļas. Ulme par deputātu kļuva šī mēneša sākumā, kad mandātu nolika ZZS deputāts Askolds Kļaviņš.

Ulme, kuram pašam tiek pārmesta sadarbība ar čeku, apgalvo, ka viņa aģenta kartīte esot fiktīva. "Kā mēs izskatāmies sabiedrības acīs uz dažu mietpilsoņu un histēriķu atriebtkāres? Mēs gadiem ņemamies ar mums pamestiem kauliem un izliekamies, ka tas ir šausmīgi vērtīgi. Visvērtīgākais būtu sadedzināt viņus [čekas maisus - red.] Doma laukumā, un miers!" 

Jāpiebilst, ka otrdien LTV raidījumā "1:1" dzejnieks Valdis Atāls atzina, ka ir piespiests būt čekas aģents, kā arī pauda neizpratni, kāpēc viņa tālaika draugs Ulme savu sadarbību ar čeku turpina spītīgi noliegt.

Galīgais lēmums par čekas maisu publiskošanu tiks pieņemts vien dažas dienas pirms vēlēšanām šajā Saeimas sasaukumā. Par grozījumiem nobalsojuši 63 deputāti, nebija nevienas balsis pret. Balsojumā gan nepiedalījās lielākā daļa no "Saskaņas" deputātiem.