foto: Ekrānuzņēmums
Zatlers par tautas vēlētu Valsts prezidentu: "Tā ir tikai trokšņa celšana..."
"Mums ir noteikts Saeimas kārtības rullis, kā tas viss notiek – līdz vēlēšanām to nav iespējams izdarīt. Tā ir tikai tāda idejas demonstrācija, vairāk nekas," teica Zatlers.
Politika
2018. gada 20. septembris, 13:37

Zatlers par tautas vēlētu Valsts prezidentu: "Tā ir tikai trokšņa celšana..."

Jauns.lv

"Ne tehniski, ne juridiski tas nevar notikt. Faktiski tā ir tikai tāda trokšņa celšana, jo par nākošajām vēlēšanām vispār nevar būt runa. Ja viņi nodos to komisijai, tas arī būs viss, kas notiks. Vajag teikt taisnību, nevis ar to pašu ideju spēlēties ar vēlētājiem priekšvēlēšanu laikā," RīgaTV24 raidījumā "Ziņu Top 5" pauda bijušais Valsts prezidents Valdis Zatlers, komentējot Saeimas plenārsēdē iesniegto ideju par tautas vēlētu Valsts prezidentu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mums ir noteikts Saeimas kārtības rullis, kā tas viss notiek – līdz vēlēšanām to nav iespējams izdarīt. Tā ir tikai tāda idejas demonstrācija, vairāk nekas. Varbūt pat ar tādu savtīgu mērķi: izgāzt atklātu ievēlēšanu pašā Saeimā, lai rastos tāds lielāks jūklis, lai cilvēki sāk apjukt. Dažas nedēļas pirms Saeimas vēlēšanām nevajag pievērst uzmanību lietām, kuras nevar izdarīt līdz vēlēšanām – tas būs nākošās Saeimas jautājums," noteica Zatlers.

Diskusijai turpinoties viņš norādīja, ka partiju vidū priekšvēlēšanu laikā šāda rīcība ir ļoti populāra, bet nav ieteicama: “Visās ekspertu diskusijās, kas ir bijušas vairāku desmitu gadu laikā, eksperti arvien vairāk nosveras uz to, ka neko nevajag mainīt. Savukārt tie juristi, kas iet politikā, tie šo ideju paķer, jo tad viņi atšķiras no visiem citiem.” “Ja jūs prasāt man personīgi, kad es uzdevu Konstitucionālo tiesību komisijai, kurā tiešām bija augstas raudzes eksperti, saņēmu atbildi: “Par to varētu diskutēt…”, kas diplomātiskajā valodā nozīmē “lūdzu, labāk šo jautājumu neaiztiekat, jo kā ir, tā ir labāk mūsu tautai”,  pauda Zatlers.

foto: Ekrānuzņēmums
"Mums ir noteikts Saeimas kārtības rullis, kā tas viss notiek – līdz vēlēšanām to nav iespējams izdarīt. Tā ir tikai tāda idejas demonstrācija, vairāk nekas," teica Zatlers.

"Nevajag visu laiku pašiem propagandēt, ka mums kāds izskalos smadzenes un ka tūlīt Ušakovs vai Lembergs nāks un visu ko izdarīs – tā tas nebūs. Bet fakts ir viens, ja mēs redzam, kā tiek ietekmētas vēlēšanas Rietumu pasaulē no trešajām valstīm, konkrēti, no Krievijas. Tad mums ir jābūt pilnīgi naiviem: ietekmēt viena cilvēka vēlēšanu kampaņu ir daudz vieglāk, nekā nozombēt simts deputātus, lai viņi kaut kā dīvaini nobalsotu. Mēs esam praktiska tauta, mums nevajag skaļus lozungus un izrādīšanos," turpinot skaidrot savu nostāju par atklātām vēlēšanām Saeimā vai tautas vidū, stāstīja bijušais Valsts prezidents.   

Atbildot uz jautājumu, vai prezidentam vajadzētu būt vairāk pilnvarām, Valdis Zatlers bija noraidošs: "Tās pilnvaras, kas šobrīd ir prezidentam, ir ļoti lielas pilnvaras tajos brīžos, kad  valstī ir krīze, kad Saeima vai tiesu sistēma nespēj kaut ko  veikt. Tajā brīdī prezidentam ir ļoti lielas pilnvaras. Ja valstī viss ir kārtībā, prezidents vienkārši reprezentē valsti, skatās vīziju, uz kuru valstij būtu jāiet – viņam ir pietiekami daudz ko darīt."