Sabiedrība
2018. gada 20. septembris, 06:11

Cilvēkiem bīstams vīrietis vienkārši aizlaižas no iestādes Tvaika ielā: atbildīgie skaidro, kā tas bija iespējams

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā no Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra (RPNC) izbēgušo attēlā redzamo vīrieti, kurš iepriekš pastrādājis smagu noziegumu un kuru policija nodēvēja par potenciāli bīstamu, izdevās atrast jau dienu vēlāk. Taču kā tas nākas, ka par smagiem noziegumiem tiesāta persona tik vienkārši pamet ārstniecības iestādes teritoriju?

VP pagājušajā trešdienā, 12. septembrī ziņoja, ka Rīgas Ziemeļu iecirknis meklē 1968. gadā dzimušo vīrieti, kurš dienu iepriekš, 11. septembrī ap pulksten 17.30 patvaļīgi devās prom no medicīnas iestādes Rīgā, Tvaika ielā. “Aicinām aplūkot vīrieša fotogrāfijas un, ja jūsu rīcībā ir jebkāda informācija par viņa atrašanās vietu vai cita meklēšanai nozīmīga informācija, zvanīt pa tālruņa numuriem 67085921, 110 vai vērsties tuvākajā policijas iecirknī,” informēja policijā.

Likumsargi arī ziņoja, ka vīrietim ir garīgās veselības traucējumi un iepriekš viņš ir izdarījis sevišķi smagu noziedzīgu nodarījumu: “Vīrietis varētu būt bīstams, tāpēc aicinām nekādā gadījumā viņam netuvoties, bet gan nekavējoties ziņot policijai.”

Jau nākamajā dienā, 12. septembrī, ap pulksten 17.40 Valsts policija vīrieti Olainē aizturēja. Viņš bija pārvietojies ar vilcienu un tika aizturēts brīdī, kad no tā izkāpa. Aizturēšanas operācija noritēja veiksmīgi un bez cietušajiem. Pēcāk vīrietis tiks nogādāts izolatorā.

Likums īpaši neierobežo pacienta brīvību

Grūti gan ignorēt to, ka vīrietim, kuru policija uzskatījusi par potenciāli bīstamu, vispār izdevās pamest ārstniecības iestādes teritoriju. VP konkrēto notikumu sīkāk nekomentēja, vien piebilstot, ka tiks vērtēta visu iesaistīto iestāžu un personu atbildība un rīcība. Šo gadījumu padziļināti komentēt atteicās arī RPNC, piekrītot vien plašāk izstāstīt par centrā pastāvošo kārtību saistībā ar šādu pacientu uzturēšanu.

Skaidrojumi liek secināt, ka vīrietis, iespējams, vienkārši pametis centra teritoriju, jo nav ticis īpaši sargāts. “RPNC ir ārstniecības iestāde, kurā ārstējas pacienti ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem. Slimnīcā Rīgā, Tvaika ielā, ārstējas arī pacienti, kuriem tiesa noteikusi kriminālprocesa ietvaros medicīniska rakstura piespiedu līdzekli – ārstēšanu vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā. Atrodoties slimnīcā, pacientiem ar psihiskiem traucējumiem tiek nodrošinātas visas pilsoņa, politiskās, ekonomiskās un sociālās tiesības, kuras paredz likums. Psihiskie traucējumi vai psihiskā slimība nedrīkst būt par iemeslu cilvēka diskriminācijai. Šīs tiesības ir noteiktas gan Pacientu tiesību likumā, gan Ārstniecības likumā. Pacienti var piekrist vai nepiekrist ārstēšanai, iepazīties ar saviem medicīniskajiem dokumentiem, saņemt un nosūtīt vēstules, izmantot savu telefonu un savu datoru, tikties ar radiniekiem un citām personām, katru dienu iziet pastaigā,” pauda psihiatriskās palīdzības dienesta vadītāja Iveta Ķiece.

RPNC pārstāve skaidroja, ka katrs pacients, iestājoties stacionārā, tiek iepazīstināts ar iekšējās kārtības noteikumiem, kuros ir norādīts, ka bez ārstējošā ārsta atļaujas nedrīkst pamest slimnīcas teritoriju.

Centra pārstāve arī informē, ka tiem, kuriem ārstēšanās ir piemērota ar tiesas lēmumu, pēc bēgšanas mēģinājuma var tikt piespriesta ārstēšanās specializētā iestādē ar apsardzi: “Attiecībā uz pacientiem, kuriem ar tiesas lēmumu ir piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis (MRPL) – ārstēšana vispārēja tipa psihiatriskajā slimnīcā, un, kuri nepilda to, ieskaitot patvaļīgu slimnīcas pamešanu, saskaņā ar normatīvo aktu normām ārstu konsilijs ierosina tiesai lemt jautājumu par noteiktā MRPL grozīšanu uz vairāk ierobežojošu, t.i. ārstēšanu specializētajā psihiatriskajā slimnīcā ar apsardzi.”

VP gan pagaidām neapstiprina, ka konkrētajam vīrietim pēc bēgšanas mēģinājuma būtu piemērota stingrāka uzraudzība.