Kalnozols pārdomājis, deputāta mandātu tomēr nenoliks
Šodien ir saņemts Kalnozola iesniegums, ar kuru viņš atsauc mandāta nolikšanu.
Politika
2016. gada 26. februāris, 13:02

Kalnozols pārdomājis, deputāta mandātu tomēr nenoliks

Jauns.lv

Deputāts Valdis Kalnozols (ZZS) atsaucis iesniegumu par mandāta nolikšanu uz bērnu kopšanas atvaļinājuma laiku, informēja Saeimas Preses dienestā.

Aģentūrai LETA tika apstiprināts, ka šodien ir saņemts Kalnozola iesniegums, ar kuru viņš atsauc mandāta nolikšanu.

Kalnozols atsaucis iesniegumu par mandāta nolikšanu, jo tiesvedībā, kurā viņš iesaistīts, ir panākta vienošanās par mierizlīgumu, kas gan pagaidām vēl juridiski nav spēkā. Viņš aģentūrai LETA norādīja, ka par mierizlīguma apstiprināšanu vēl būs jālemj tiesai.

Vaicāts, vai tas nozīmē, ka deputātam tomēr būs jāzaudē balsstiesības Saeimā, kamēr tiesa vērtēs mierizlīguma iespēju, Kalnozols atbildēja, ka likumdošanas nepilnību dēļ būtiski tiek ierobežotas Saeimas deputāta cilvēktiesības un velētāju griba. "Arī šis jautājums ir jāatrisina, lai mūsu valstī tiktu ievērotas ikkatra pilsoņa cilvēktiesības," norādīja politiķis.

Par vienošanos informācija varētu tikt sniegta nākamnedēļ, jo tiesvedībā iesaistītajiem vēl jāsaskaņo, kādu informāciju publiskot. Puses vienojušās, ka gaidāmā mierizlīguma informācija skar personiskus datus un citu konfidenciālu informāciju, norādīja Kalnozols.

Kā ziņots, šo trešdien par Kalnozola lēmumu nolikt mandātu uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku aģentūru LETA informēja Latvijas Zaļās partijas (LZP) valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars, kurš sacīja, ka ļoti augstu novērtē šādu politiķa soli. Kalnozols Saeimā ievēlēts no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) saraksta un pārstāv LZP.

Tavars skaidroja, ka Kalnozols šādu lēmumu pieņēmis, jo viņam mājās ir mazs bērns, kā arī ņemot vērā tiesvedību, kurā politiķis ir iesaistīts.

Kalnozols jau esot bijis nokārtojis nepieciešamos dokumentus deputāta mandāta nolikšanai uz bērna kopšanas atvaļinājuma laiku, un līdz vasarai deputāta amatu viņa vietā būtu bijis gatavs ieņemt nākamais "aiz strīpas" palikušais kandidāts Rīgas vēlēšanu apgabalā - Askolds Kļaviņš (ZZS).

Jau vēstīts, ka Rīgas rajona tiesa ir nosūtījusi lūgumu Saeimai piekrist parlamenta deputāta Kalnozola kriminālprocesa turpmākai iztiesāšanai.

Pirms informācijas izskanēšanas par Kalnozola gatavību nolikt mandātu Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas priekšsēdētājs Vitālijs Orlovs (S) aģentūru LETA informēja, ka komisija ir saņēmusi tiesas lūgumu un bija gatava nākamnedēļ šo jautājumu skatīt un akceptēšanas gadījumā virzīt uz izskatīšanu Saeimas sēdē.

Ja parlamentam par to būtu jālemj un lēmums būtu pozitīvs, Kalnozols zaudētu balsstiesības Saeimas un tās komisiju sēdēs. Tas nozīmē, ka ZZS frakcijai būtu 20 balsis pašreizējās 21 vietā.

Pats Kalnozols iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka ZZS Saeimas frakcija nezaudēs nevienu balsi viņa dēļ. Viņš teica, ka sarunu ceļā meklē risinājumus tiesvedības procesam, kurā ir iesaistīts.

Politiķis skaidroja, ka minētā tiesu lieta ir ģimenes strīds par daudziem jautājumiem, kurā izmantotas visas iespējamās metodes, lai panāktu vēlamo rezultātu. "Ar nožēlu jāatzīst, ka ir personas, kuras ir ieinteresētas publiskā manas ģimenes strīdā," skaidroja Kalnozols.

Kā ziņots, Rīgas rajona tiesā 17.martā paredzētas tiesu debates krimināllietā, kurā apsūdzēts deputāts Kalnozols, kurš tikai 18.februārī sāka pildīt parlamentārieša pienākumus.

Kalnozols ir apsūdzēts par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz vienam gadam, piespiedu darbu vai naudas sodu.

LETA/Foto: Sintija Zandersone/LETA