Latvijas rokmūzikas veterāni pulcējas uz Latvijas 1. rokkafejnīcas četru gadu jubileju. FOTO
Latvijas orģinālroka aizsācēji - grupas “Katedrāle” mūziķi Gunārs Šimkus (talantīgo pianistu Vestarda un Aurēlijas Šimkus tēvs) un Vilnis Šmīdbergs (no labās).
Kultūra
2016. gada 26. februāris, 13:52

Latvijas rokmūzikas veterāni pulcējas uz Latvijas 1. rokkafejnīcas četru gadu jubileju. FOTO

Jauns.lv

Ar filmu triloģijas "Savējie sapratīs" pirmās filmas "Sākums. Sešdesmitie" pirmizrādi 25. februāra vakarā sākās “Latvijas 1. rokkafejnīca. Reiterna nams” četru gadu jubilejas svinības. Filmas pirmizrādi apmeklēja daudzi Latvijas rokmūzikas veterāni.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Dokumentālo filmu triloģija “Savējie sapratīs” ietver sevī trīs dokumentālās filmas: “Sešdesmitie. Sākums”, “Septiņdesmitie. Spožums un posts” un “Astoņdesmitie. Jauna ēra”. Filmas stāsta par 60. – 80. gadu latviešu rokmūziķiem, kas, spītējot cenzūrai un aizliegumiem, atļāvās publiski paust alkas pēc brīvības un neatkarības.

“Galvenais iemesls, kāpēc vispār vēl ir vērts runāt par tā laika rokmūziku – tā patiesi bija laba, profesionāla, izsāpēta, ne tā, kā tagad, kad dziedāt var visu. Cenzūra rūdīja mūziķus, padarot mūziku pārdomātāku, radošāku, spēcīgāku. Programmas tika rūpīgi slīpētas un mēģinājumi notika regulāri. Tieši rokmūziķi lika pamatus tam, ko mēs šodien uzskatam pašu par sevi saprotamu un neatņemamu – izpausmes un vārda brīvība,” par filmu saka tās autori - Kristians Luhaers , Mareks Bērents un Igors Linga.

Kristians Luhaers 20 gados piedalījies vairāk nekā 50 dokumentālu un spēles filmu veidošanā, tai skaitā daudzos starptautiskos projektos, Mareks Bērents ir mūzikas grupu menedžeris ar pieredzi un sakariem Latvijas mūzikas biznesā, filmu un mūzikas klipu veidošanā, bet Igors Linga, kas ir viens no Latvijas ražīgākajiem mūzikas filmu, raidījumu un klipu veidotājiem. Ffilmas scenāriste ir Daiga Mazvērsīte - viena no Latvijas izcilākajām muzikoloģēm-, operatori ir Uldis Jancis un Valdis Celmiņš, bet skaņu režisors – Andris Barons, mūziķis un skaņu režisors, kas jau ilgus gadus nodarbojas ar filmu skaņu celiņu veidošanu.

Filmas pirmās daļas pirmizrādi “Latvijas 1. rokkafejnīcā. Reiterna namā” apmeklēja daudzi varoņi, par kuriem ir šis filmas stāsts. Tostarp komponists Zigmars Liepiņš, Latvijas orģinālroka aizsācēji - grupas “Katedrāle” mūziķi Gunārs Šimkus un Vilnis Šmīdbergs -, Juris un Andris Sējāni no grupas “Menuets” un citi.

Pēc kino seansa īpašu koncertu sniedza filmas tituldziesmas autori - grupa "Laime pilnīga", bet viesi tika cienāti ar “Latvijas 1. rokkafejnīcas. Reiterna nams” četru gadu svinību torti.


Kasjauns.lv/Foto: Anete Janševica