foto: Rīgas Zooloģiskais dārzs.
Rīgas zoodārzā miris apmeklētāju pārbarots ziemeļbriežu mazulis
Veterinārārsti cenšas glābt pārbaroto ziemeļbriedi.
Sabiedrība
2018. gada 18. septembris, 12:31

Rīgas zoodārzā miris apmeklētāju pārbarots ziemeļbriežu mazulis

Jauns.lv / LETA

No pārbarošanas Rīgas zoodārzā miris nepilnus trīs mēnešus vecs ziemeļbriežu mazulis, liecina Zoodārza valdes priekšsēdētāja Ingmāra Līdakas publicētais paziņojums sociālajā vietnē "Facebook".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līdaka vēsta, ka pirms dažām dienām, mokoties uz vetārstu operāciju galda, miris nepilnus trīs mēnešus vecs ziemeļbriežu mazulis. Vetārstu slēdzienā teikts, ka nāves cēlonis esot apmeklētāju sniegtie cienasti, kuri pieaugušu dzīvnieku nobeigtu palēnām, bet mazuļa kuņģi saārdījuši daudz ātrāk.

Savās pārdomās Līdaka norāda, ka ar "labestības apmātiem apmeklētājiem" cīņa norit nemitīgi. "No vienas puses, varu saprast tos vecākus, kas vedina savus bērnus padalīties ar dzīvniekiem savu kārumu notiesāšanā. Dzīvnieciņš droši vien badā. Barjera tik zema, dzīvžogs vēl nav sazēlis neizbrienamā šķērslī, un gan jau tie rododendri neiznīks, ja tiem pārbridīs pāri sīku kājiņu pāris. Bet no otras puses, man žēl to bērnu, kuriem vecāki māca, ka žogs nav žogs, ja tam iespējams tikt pāri. Varbūt viņiem māca arī to, ka iela jāšķērso tieši pie sarkanās gaismas," spriež Līdaka.

Pēc Līdakas vārdiem, apmeklētāji nereti klaji ignorējot zoodārza brīdinājums un lūgumus patvaļīgi dzīvniekus nebarot. "Sestdien kāda barjeru šķērsojusi ģimene, teju vai sajūsmā spiegdama, saujām bārstīja ziemeļbriežiem kraukšķīgus kartupeļu salmiņus akurāt sprīdi no liela uzraksta "Lūdzam nebarot" trīs valodās. Bet es nupat parakstīju milzu rēķinu par ķērpju piegādi ziemeļbriežiem no Skandināvijas, lai tie saņemtu pareizu, sabalansētu un sugai piemērotu barību," kritiku neslēpa iestādes vadītājs.

Līdaka norāda, ka notikušais viņu iedzinis pārdomās, ko darīt - vai pārbūvēt visus žogus nepārkāpjamā augstumā, padarot zoodārzu par dzīvnieku un cilvēku cietumu vai arī nolīgt apsargu vienību, "kas rokudzelžos no zoodārza izraida labestības apsēstus vecākus ar vēl neko nesaprotošiem bērniem, sabojājot atpūtu katram, kas atnācis ciemos pie dzīvniekiem".

"Zoodārza misija ir saglabāt un vairot savvaļā izzūdošas dzīvnieku sugas, tostarp meža ziemeļbriežus, kā arī izglītot cilvēkus par pasaules dabas daudzveidību. Un to izdarīt cietumā nav iespējams. Tad nu varu vien lūgt tos labestības sērgas apmātos - nenāciet ciemos! Arī bez Jūsu nopirktās ieejas biļetes zoodārzs izdzīvos. Dzīvību par naudu nevar nopirkt un, nopērkot zoodārza ieejas biļeti, neviens nedrīkst iegūt tiesības lemt par dzīvnieka dzīvību," piebilda Līdaka.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās