Lemj par Rīgas budžeta tehniskiem grozījumiem, kā arī līdzekļu piešķiršanu Mežaparka estrādei
Runā Rīga
2016. gada 26. februāris, 19:21

Lemj par Rīgas budžeta tehniskiem grozījumiem, kā arī līdzekļu piešķiršanu Mežaparka estrādei

Jauns.lv

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja šodien izskatīja pašvaldības budžeta grozījumu projektu. Plānots pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumus palielināt par 1,4 miljoniem eiro, izdevumus – par 34,8 miljoniem eiro.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jāuzsver, ka šie budžeta grozījumi galvenokārt ir tehniska rakstura un budžeta deficīts, kas veidojas, palielinot izdevumu daļu, tiek finansēts no iepriekšējā gada naudas atlikuma.

Piemēram, gandrīz visi vecāku maksājumi, kas tiek veikti gada pēdējās  divās nedēļās,  paliek bankas kontos un izglītības iestāžu vadība no šiem līdzekļiem maksā piegādātājiem par produktiem jau nākošā gada janvārī. Saimnieciskais gads beidzas 31.decembrī, un saskaņā ar valstī noteikto metodiku vacāku iemaksas, kas veiktas decembrī, bet piegādātājiem pārskaitītas janvārī,  ir “budžeta deficīts, kas tiek finansēts no iepriekšējo gadu naudas atlikumiem”.

Līdzīgi tas ir arī ar valsts finansējuma transfertiem, kas pašvaldības budžetā tiek ieskaitīti gada beigās, bet to izlietojums paredzēts nākamā gadā.

Kopējais līdzekļu apjoms, kurš ir iezīmēts speciāliem mērķiem un netika izlietots 2015.gadā,  Rīgas budžetā  ir 29.5 miljoni eiro. Lai šos līdzekļus varētu izmaksāt 2016.gadā,  šie izdevumi ir jāparedz Rīgas pilsētas 2016.gada budžetā. Bet,  tā kā šie līdzekļi ir ieņēmumu daļā saņemti 2015.gadā, tad šie grozījumi ir tehniski un tikai populistiski var apgalvot, ka Rīgas pašvaldība “noēd” savus uzkrājumus, kaut gan šobrīd plānotā uzkrājumu rezerve ir mazliet vairāk nekā 40 miljoni eiro.

Papildus šiem tehniskajiem grozījumiem pašvaldība plāno piešķirt finansējumu vairākiem jauniem projektiem, kopumā 4 milj.eiro apmērā. Piemēram,  770 eiro Mežaparka Lielās estrādes pārbūves tehniskā projekta izstrādei, 700 tūkst. eiro Rīgas 22.vidusskolas, pagraba telpu, t.sk. virtuves bloka ar ēdnīcu, ģērbtuves un sporta zāles renovācijai,   77 tūkst. eiro Pašvaldības policijas ekipējumam un datortehnikas iegādei, 104 tūkst. eiro pašvaldības īpašumā esošo dzīvokļu un sociālo māju neatliekamiem remontdarbiem, 183 tūkst. eiro stadionu uzturēšanai pie skolām, slidotavu un slēpošanas trašu darbības nodrošināšanai, 490 tūkst. eiro izglītības iestāžu ēdnīcu telpu aprīkošanai u.c. pašvaldības prioritāriem mērķiem.

Papildinformācijai: Rīgas domes  un valsts budžeta rādītāju salīdzinājums:

Valsts 2016. g. budžets

Rīgas 2016. g. budžets

(pēc grozījumiem)

Budžeta deficīta apjoms (mlj. EUR)

286,4

34,1

Procentos pret budžeta ieņēmumiem

3,9%

4,2%

Procentos pret IKP

(Latvijas un Rīgas)

1,1%

0,3%


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību Regīna Zommere / Foto: Evija Trifanova/LETA

Tēmas