7 izņēmumi jaunajā likumā par seju aizklājoša apģērba valkāšanu
Par seju aizsedzoša apģērba nēsāšanu 7 izņēmumi, un ministrija izsludinājusi sabiedrisko apspriešanu.
Sabiedrība
2016. gada 26. februāris, 23:39

7 izņēmumi jaunajā likumā par seju aizklājoša apģērba valkāšanu

Jauns.lv

Likumprojektā, kas aizliedz publiskā vietā nēsāt seju aizsedzošo apģērbu, ir definēti septiņi izņēmumi, ziņo Tieslietu ministrijā (TM).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Projekts piektdien ir publicēts ministrijas mājas lapā un līdz ar to ministrija aicina iedzīvotājus izteikt viedokli par iecerētajiem ierobežojumiem. Sabiedriskā apspriešana ilgs vienu mēnesi.

Likumprojektu veido četri panti.

Likuma mērķis ir nodrošināt vienotas un harmoniskas sabiedrības pastāvēšanu, atvērtu savstarpējo sabiedrības locekļu saziņu un kopā dzīvošanu. Projekts paredz, ka publiskā vietā ir aizliegts nēsāt seju aizsedzošo apģērbu, izņemot noteiktos gadījumus. Sejas aizsegšana publiskās vietās ir atļauta gadījumos, kad sejas aizsegšana nepieciešama: normatīvajos aktos noteikto prasību izpildei; profesionālo pienākumu izpildei; sporta nodarbību un pasākumu dalībniekiem; mākslas pasākumu dalībniekiem; valsts svētku un nacionālo kultūras pasākumu dalībniekiem; laika apstākļu dēļ; veselības apstākļu dēļ. Par ierobežojumu neievērošanu var piemērot administratīvu sodu.

TM akcentē, ka Latvijā ir izteikta kristietības ietekme, kas neparedz sejas aizsegšanu. Jau no seniem laikiem sabiedrības komunikācija publiskajā telpā balstās gan uz iespēju identificēt personu pēc tās izskata, atklājot seju, gan arī uztvert personas sakāmo, uzvedību, ne tikai verbāli, bet arī neverbāli.

"Persona, kurai seja pilnībā aizsegta ar apģērbu, var tikt uztverta kā tāda, kurai ir ko slēpt, tas ir, var tikt uztverta kā apdraudējums, jo tā slēpj savu identitāti no sabiedrības. Minētais var izraisīt konfliktsituācijas sabiedrībā, veicināt diskrimināciju pret personām, kuras nēsā seju aizsedzošo apģērbu, kā arī radīt spriedzi indivīdu kopējā sadzīvē publiskajā telpā. Lai nodrošinātu Latvijas kultūrvidei atbilstošas uzvedības normas, kā arī ievērotu specifisko nacionālo kontekstu attiecībā uz sabiedrībā pieņemtajām uzvedības normām, likumprojektā tiek paredzēts ierobežojums attiecībā uz seju aizsedzošu apģērbu nēsāšanu publiskās vietās," pamato TM.

Ministrija skaidro, ka ierobežojums attiecas uz jebkura veida seju aizsedzošu apģērbu, piemēram, maskas, ķiveres, lakati un kapuces, kas aizsedz seju, kā arī sieviešu seju aizsedzošu apģērbu kā burkas vai nikābs.Likumprojekts paredz ieviest ierobežojumu sabiedriskās vietās, izņemot reliģisko organizāciju dievnamus, lūgšanu telpas, telpas, kurās tiek veikta reliģiskā darbība, kā arī slēgtus privātus pasākumus. Tāpat ierobežojums neatteicas uz privātpersonai piederošo nekustamo īpašumu.

Ierobežojums nebūtu attiecināms uz gadījumiem, kad seju aizsedzošu apģērbu nēsā sporta vai mākslas pasākumu laikā, veselības apstākļu vai laika apstākļu dēļ, kā arī valsts svētku un nacionālo kultūrvēsturisko pasākumu laikā. Ierobežojums nebūtu attiecināms arī uz masku ballēm, noteiktiem svētkiem raksturīgo apģērbu nēsāšanu, piemēram, līgavas tērpu laulības ceremonijā.

TM pauž, ka būtu nepieciešams Latvijā veidot tādu vidi, kas nodrošina cilvēku, kas iebrauc valstī, integrāciju Latvijas sabiedrībā, kā arī nodrošina savstarpēju netraucētu saziņu starp sabiedrības locekļiem.

BNS/Foto: AFP/LETA