Operdziedātāja Elīna Šimkus meklē leģionāra Jāzepa Kalpaka radiniekus
Pirms Ziemassvētkiem uz Latviju no Krievijas tika pārvesti 236 leģionāru mirstīgās atliekas. Starp viņiem arī Jāzepa Kalpaka pīšļi. Bijušā latviešu karavīra radinieki līdz šim nav atrasti, tāpēc tiek aicināti atsaukties viņa radinieki.
Sabiedrība
2016. gada 27. februāris, 06:12

Operdziedātāja Elīna Šimkus meklē leģionāra Jāzepa Kalpaka radiniekus

Jauns.lv

Pirms Ziemassvētkiem uz Latviju no Krievijas tika pārvestas 236 latviešu karavīru mirstīgās atliekas, kuras drīzumā apglabās Lestenes Brāļu kapos. Tēvzemē pārapbedīs arī 1944. gada 15. aprīlī kritušo Jāzepu Kalpaku no Neretas puses. Tomēr nav atrasti viņa radinieki, kuri tagad tiek meklēti.

Pazīstamā latviešu operdziedātāja, Neretas pagasta vadītāja Jura Zālīša meita Elīna Šimkus „Faceook” raksta: „2015. gada decembrī uz Latviju tika pārvestas 236 latviešu karavīru mirstīgās atliekas no apbedījumu vietas Voronkovo, Puškinogorskas rajona, Pleskavas apgabala Krievijā.

Starp viņiem ir arī Jāzeps Kalpaks (dzimis 1907. gada 8. maijā), kurš dzīvojis un strādājis par kalpu kādā ģimenē Neretā, „Koka Jāķelānu” mājās. Kritis 1944. gada 15. aprīlī, identificēts pēc karavīra žetona. Iespējams, bijis precējies ar Emīliju.

Tiek plānota karavīru pārapbedīšana Lestenes kapsētā, tāpēc aicinu palīdzēt atrast Jāzepa Kalpaka piederīgos, jo Neretas apkaimē mums diemžēl neizdevās uzzināt gana daudz par šo cilvēku, lai atrastu viņa piederīgos. Ja kādam izdodas ko uzzināt saistībā ar viņa ģimeni, rakstiet manam tētim Jurim Zālītim (Neretas pagasta pārvaldes vadītājam) uz e-pastu: juris.zalitis@inbox.lv.

Varbūt kopā mums izdodas atgriezt Jāzepu mājās – viņa tuviniekiem…”

Pārved 236 latviešu karavīru pīšļus


Kasjauns.lv/Foto: Jānis Stundiņš/LETA, ekrānuzņēmums no video/Video: LTV „Panorāma”, Ieva Lūka/LETA