foto: Ivars Ķezbers
Atklāts 15. Kremerata Baltica festivāls
Orķestris Kremerata Baltica dibināts 1997.gadā kā Gidona Krēmera 50. dzimšanas dienas dāvana sev.
Kultūra
2018. gada 14. septembris, 13:59

Atklāts 15. Kremerata Baltica festivāls

Jauns.lv

No 13. līdz 16. septembrim Dzintaru koncertzālē ar četriem muzikāli daudzpusīgiem koncertiem norisinās 15. Kremerata Baltica festivāls.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vakar ar krāšņu programmu un izciliem māksliniekiem izskanēja Festivāla atklāšanas koncerts, kurā “Kremerata Baltica” kopā ar jauno vijoļspēles talantu Arturu Trēlnesu atskaņoja “Ziemu” no Antonio Vivaldi cikla “Gadalaikiem” un Adama Skoumala “Variācijas par čigānu melodijas tēmu”. Starptautiski atzītā pianiste Julianna Avdejeva spoži atskaņoji Franča Lista “Pirmo klavierkoncertu”, savukārt “Kremerata Baltica” kamerorķestra virtuozais sniegums uzmirdzēja Bēla Bartoka “Otrā stīgu kvarteta” orķestra versijas pārlikumā un latviešu komponista Kristapa Pētersona “Bartokālās etīdes” pasaules pirmatskaņojumā.

Kremerata Baltica 2018 atklāšanas koncerts

No 13. līdz 16. septembrim Dzintaru koncertzālē ar četriem muzikāli daudzpusīgiem koncertiem norisinās 15. Kremerata Baltica festivāls.

gallery icon
49

Jau par tradīciju Kremerata Baltica festivālā kļuvusi talantīgā pianista Georgija Osokina uzstāšanās. Viņš sevis radītajā mūzikas telpā aicina ar dziļumu, nopietnu pieeju mākslai un Friderika Šopēna interpretācijām. Šovakar koncertā “Georgijs Osokins un Kremerata Baltica” ar Polijas vējiem skanēs sakrālā minimālista Mikolaja Gurecka (Mikołaj Górecki) skaņdarbi, Mečislava Veinberga (Mieczysław Weinberg) Trīs skaņdarbi no Bērnu Burtnīcas un 20. gadsimta poļu pianista un skaņraža Miloša Magina (Miłosz Magin) emocionāli spēcīgā lūgšana “Stabat Mater” stīgām un timpāniem. Georgijs Osokina interpretācijā baudīsim dvēseles taustiņu aristokrāta Friderika Šopēna Trešo balādi Labemolmažorā un Otro klavierkoncertu fa minorā.

Savukārt rīt, koncertā “Kremerata Baltica kamermūzikas virsotnes” Gerogijs Osokins kopā ar starptautiski atzīto pianisti Juliannu Avdejevu un “Kremerata Baltica” solistiem aicinās uz virtuozu kamermūzikas sniegumu. Koncertā, kam dots apakšnosaukums “Čehijas vējš”, tiks atskaņoti čehu komponista Antoņīna Dvoržāka (AntonínDvořák), Hansa Krāsas (Hans Krása), Ervina Šulhofa (Erwin Schulhoff) skaņdarbi, kā arī latviešu komponistes Selgas Mences skaņdarbs “Klavieru kvartets”, kas tika nominēts Lielajai mūzikas balvai 2015 kā gada jaundarbs.

Festivāla noslēguma koncertā 16. septembrī tiksimies ar pasaulslaveno vijolnieku Gidonu Krēmeru, atzīto pianisti Juliannu Avdejevu un kamerorķestri “Kremerata Baltica”. Koncertā, kuram dots apakšnosaukums “Kremeratas vējš”, baudīsim mūsdienu ukraiņu dzīvā klasiķa Valentīna Silvestrova (Valentin Silvestrov) Gidonam Krēmeram veltītos “Piecus skaņdarbus vijolei un klavierēm” un Pētera Vaska simfoniju “Balsis”. Savukārt koncerta otrā daļa sola īstus pārsteigumus ar slavenajiem franču aktieriem klauniem Žuljēnu Kotjē un Ketrīnu Žermēnu. Biļetes uz šo koncertu ir pilnībā pārdotas.

Orķestris Kremerata Baltica dibināts 1997.gadā kā Gidona Krēmera 50. dzimšanas dienas dāvana sev. Tas ir veids, kā dižgars nodod savu gudrību jaunajiem mūziķiem un, ievērojot visaugstākos  mākslinieciskos un  profesionālos standartus, iedvesmo veicināt muzikālo izaugsmi Baltijas  reģionā. 20 gadu pastāvēšanas laikā šī talantīgo mūziķu grupa ir attīstījusies par vienu no labākajiem starptautiskajiem kamerorķestriem pasaulē, un nodrošinājusi sev izcilu reputāciju, regulāri uzstājoties pasaules nozīmīgākajās koncertzālēs ar izcilākajiem solistiem un diriģentiem.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās