foto: Shutterstock
1000 eiro uz rokas, bet nav, kas strādā: zemnieku saimniecības izmisumā par darbinieku trūkumu
Sabiedrība
2018. gada 11. septembris, 10:21

1000 eiro uz rokas, bet nav, kas strādā: zemnieku saimniecības izmisumā par darbinieku trūkumu

Jauns.lv

Septembris ir kartupeļu ražas novākšanas laiks. Lai gan darba daudz, zemnieku saimniecībām ir pamatīgas grūtības atrast motivētus strādniekus. Cilvēkus laukos nemotivē strādāt par 1000 eiro liela alga pēc nodokļu nomaksas, vēsta LNT ziņas. 

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kartupeļu novākšanā nevarot atrast sezonas strādniekus, maksājot pat 800 līdz 1000 eiro pēc nodokļu nomaksas, ziņo LNT ziņās. 

Viens no iemesliem, kāpēc zemnieku saimniecības mokās ar laukstrādnieku atrašanu, ir šo darbu sezonalitāte, proti, vairums saimniecību nespēj nodrošināt darbu arī ziemas mēnešos, tātad nav arī algas. Cilvēki labprātāk izvēlas strādāt tur, kur darbs ir visu gadu. 

Latvijas Kartupeļu audzētāju asociācijā par strādnieku trūkuma iemeslu sauc arī alkoholismu. “Tā viennozīmīgi ir problēma. Diemžēl ir tā, ja cilvēks ir algu saņēmis, tu nezini, vai otrā dienā būs kas stāv uz kartupeļu kombaina vai šķirotāja – nu tā draudzēšanās ar to pudeli. Viens cilvēks nav darbā divas dienas, bet tā, ka gluži visa brigāde izkrīt, nu tā situācija tik katastrofāli neveidojas. Ir arī tādi tiešām labi darbinieki, ar kuriem ir prieks katru gadu sadarboties. Tādi viennozīmīgi ir,” pauž Latvijas Kartupeļu audzētāju asociācijas vadītāja Aiga Kraukle. 

Strādājošos neesot iespējams atrast pat tad, ja zemnieku saimniecība piedāvā dzīvokli bez īres maksas. Ironiski, bet aktīvākie darba meklētāji laukos esot azartspēlmaņi – līdz ko nauda nospēlēta, jautā zemniekiem pēc darba. 

Tēmas