foto: LETA
Aizturētā katoļu priestera Zeiļa priekšnieks noliedz viņa vainu – tā esot provokācija
Ilustratīvs attēls.
Sabiedrība
2018. gada 5. septembris, 19:32

Aizturētā katoļu priestera Zeiļa priekšnieks noliedz viņa vainu – tā esot provokācija

Jauns.lv

Augustā likumsargi saņēma satraucošu informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas – vairāki vīrieši seksuāli izmantojuši bezpalīdzīgā stāvoklī esošu, pilngadīgu vīrieti. 29. augustā Rīgā un Rēzeknē aizturēti trīs vīrieši, viens no aizturētajiem  bijis  katoļu priesteris Pāvels Zeiļa. Viņa priekšnieks – Rēzeknes-Aglonas diecēzes bīskaps Jānis Bulis notikušo nosaucis par provokāciju, apgalvojot, ka Zeiļa ir nepatiesi apvainots, vēsta TV3 ziņas. 

“Es sapratu, ka viņš ir nepatiesi apvainots. Paļaujamies uz policijas izmeklētāju godprātību. Viņš ir cienījamā vecumā, viņa ir bijušas dažādas slimības, un pašreiz arī ir. Viņš ir operēts savā laikā arī, kas attiecas uz tām vietām, kur viņu apvaino. Pirms sešiem gadiem viņam bija operācija. Mēs uzskatām, ka tā ir provokācija,” TV3 ziņām pauž Bulis. 

Kas varētu būt ieinteresēts cienījamo vecumu sasniegušo priesteri apmelot, Bulis gan neminēja.

Katoļu baznīcas oficiālajā portālā “katolis.lv” publicēts paziņojums, kurā skaidrots, ka baznīca ir gatava nepieciešamības gadījumā sadarboties izmeklēšanas procesā, kā arī nosoda jebkāda veida vardarbību, jo īpaši pret vāju un neaizsargātu cilvēku, vienlaikus, lūdzot ar cieņu izturēties pret aizturēto, kamēr viņa vaina nav pierādīta.

“Saskaņā ar kriminālprocesā iekļauto nevainīguma prezumpcijas principu, neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina nav konstatēta ar tiesas spriedumu,” teikts “katolis.lv” ziņojumā. 

Jauns.lv jau ziņoja, ka Valsts policija (VP) prāvestam Pāvelam Zeiļam inkriminē vairāk nekā vienu nozieguma epizodi, turklāt likums dod tiesības izmeklētājiem viņu turēt apcietinājumā līdz par diviem gadiem. 

Tāpat vēstīts, ka ka augustā Cilvēku tirdzniecības un sutenerisma apkarošanas nodaļa saņēma informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas, par to, ka vairāki vīrieši, iespējams, seksuāli izmantojuši bezpalīdzības stāvoklī esošu pilngadīgu vīrieti ar garīgās attīstības traucējumiem.

Izmeklētāji 29.augustā Rīgā un Rēzeknē kopumā aizturēja trīs personas - 1945.gadā, 1955.gadā un 1958.gadā dzimušus vīriešus. No tiem viens ir garīgās konfesijas pārstāvis, otrs ir bezdarbnieks, bet trešais strādājoša persona.
Tāpat likumsargi veica divas kratīšanas Rīgā un Rēzeknē, izņemot dažādus video un foto failus, lai pārbaudītu, vai tajos ir saskatāmas kādas noziedzīgas darbības.

Diviem vīriešiem, 1945.gadā un 1955.gada dzimušajiem, tiesa piemērojusi apcietinājumu, savukārt 1958.gadā dzimušajam vīrietim piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Latvijas Romas Katoļu baznīcas interneta vietnē "katolis.lv" pieejamā informācija liecina, ka Zeiļa ir Rēzeknes Sāpju Dievmātes, Dukstigala un Prezmas draudzes prāvests, kā arī Mariāņu kongregācijas Latvijas vikariāta priekšnieks, Rēzeknes dekanāta dekāns.

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.