foto: LETA
Deputāts Jansons: lēmums par čekas maisu pieejamību jāpieņem šai Saeimai, citādi process vispār apstāsies
Gala lēmums par VDK dokumentu pieejamību jāpieņem šai Saeimai, uzskata Jansons.
2018. gada 5. septembris, 08:53

Deputāts Jansons: lēmums par čekas maisu pieejamību jāpieņem šai Saeimai, citādi process vispār apstāsies

Jauns.lv / LETA

Gala lēmums par bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu pieejamību pētniecībai ir jāpieņem šim parlamentam, citādi process "vispār apstāsies", intervijā Latvijas Radio šādu pārliecību pauda Saeimas atbildīgās darba grupas vadītājs Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš uzsvēra, ka nākamajai Saeimai nevar atstāt nepadarītu darbu. "Kamēr viņi iestrādāsies, visas debates sāksies no jauna un process vispār apstāsies," bažās Jansons.

Pēc viņa paustā, parlamentāriešu vidū atbalsts dokumentu publicēšanai ir, bet vēl varētu runāt par niansēm, piemēram, tieši kurus dokumentus publicēt un, kā aizsargāt sensitīvus personas datus. "Bet to darba gaitā var izdarīt," teica deputāts.

Kā ziņots, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien spriedīs par priekšlikumiem likumprojektam, kas paredz bijušās VDK dokumentu pieejamību pētniecība.

Parlaments iepriekš konceptuāli atbalstīja likuma grozījumus, kas paredz VDK dokumentu pieejamību pētniecībai no 2019.gada 1.maija atbilstoši Arhīva likuma nosacījumiem.

Sagaidāms, ka komisija šodien spriedīs par atbildīgās darba grupas piedāvātajiem priekšlikumiem.

Tāpat priekšlikumus iesniedzis Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK), kurš rosina noteikt, ka VDK dokumenti tiek publiskoti internetā ar pētnieciskiem komentāriem. Dokumentus rosināts digitalizēt un izvietot Latvijas Nacionālā arhīva un Latvijas Universitātes Latvijas Vēstures institūta jeb komisijas interneta vietnēs ar nepieciešamiem zinātniskiem paskaidrojumiem.

Politiķis rosina noteikt, ka dokumentiem nebūtu piemērojamas Arhīvu likuma prasības par nepieciešamību personai uzrādīt dokumentus par radniecību vai cita datu subjekta rakstveida atļauju.

Savukārt no Datu valsts inspekcijas (DVI) paustā viedokļa izriet, ka tās vērtējumā Kiršteina rosinājums atteikties no Arhīva likuma prasības par nepieciešamību pēc personas, par kuru tiek iegūti dati, rakstveida atļaujas, nav atbilstošs Fizisko personu datu aizsardzības likuma nosacījumiem. Reizē gan DVI norāda, ka savā atbildē komisijai sniedz konceptuālu vērtējumu par likumprojekta rosinātām izmaiņām, nevis viedokli par konkrētiem likumprojekta papildinājumiem.

DVI arī norāda, ka, lemjot par bijušās VDK dokumentu publisku pieejamību pētniecībai, Saeimai ir pienākums ievērot samērīguma principu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās