Latvijā atgriezies sila cīrulis, sloka un Sāmsalas pīles; lielajam dumpim sācies riesta laiks
Slokai šis ir fiksēts kā ļoti agrs pavasara migranta novērojums.
Sabiedrība
2016. gada 29. februāris, 14:45

Latvijā atgriezies sila cīrulis, sloka un Sāmsalas pīles; lielajam dumpim sācies riesta laiks

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā Latvijā atgriezies sila cīrulis, sloka un Sāmsalas pīle, kas šīm putnu sugām ir agrākie pavasara migrantu novērojumi Latvijā, savukārt lielajam dumpim manīta riesta laikam raksturīga balss, liecina informācija portālā "Latvijasputni.lv".

Sloka pamanīta 23.februārī Liepājā, kāpās. Slokai šis ir fiksēts kā ļoti agrs pavasara migranta novērojums. Pagājušā gada pavasarī pirmās slokas manītas vien 8.martā Ropažu novadā, bet vēl gadu iepriekš - 28.februārī, un tas bija fiksēts kā līdz šim agrākais novērojums šai putnu sugai.

Vairākas Sāmsalas pīles manītas 24.februārī, Mērsragā pie ostas.

Bagātīgs novērojumu klāsts bijis putnu vērotājiem aizvadītajā nedēļas nogalē - vakar, 28.februārī, Nīcas apkārtnē ir novērots pirmais sila cīrulis, kam šis ir agrākais novērojums Latvijā. Tāds pats novērojums fiksēts ģirlicim, kas pamanīts Mangaļsalā. Savukārt lielajam dumpim, kurš gan Latvijā šogad pirmo reizi manīts jau 8.februārī, Kaņiera ezerā saklausītas ļoti agras riesta balsis.

Latvijā neierasti agri atgriezušās arī baltvaigu zosis - tās pamanītas 19.februārī Nīcas apkaimē kopā ar 3000 citu zosu sugu.

Jau ziņots, ka šī gada sākums ir bagātīgs ar agriem gājputnu novērojumiem - Latvijā atgriezušās dzērves, ķīvītes, brūnkakļi, zosis. Lai gan sākotnēji izskanēja, ka manīts arī stārķis, tomēr pēc tam apstiprinājās, ka tas, visticamāk, ir Latvijā ziemu pārlaidis šīs sugas īpatnis.

LETA / Foto: Shutterstock