Priecīga vēsts: Elīnas Šimkus meklētie leģionāra Kalpaka radinieki ir atradušies
Lestenes Brāļu kapos 8. maijā tiks apbedīti vairāk nekā 200 Krievijā kritušo leģionāru. Starp viņiem arī Jāzeps Kalpaks, kura radus vēl pavisam nesen nebija izdevies atrast. Nu viņi ir atsaukušies.
Novadu ziņas
2016. gada 29. februāris, 17:03

Priecīga vēsts: Elīnas Šimkus meklētie leģionāra Kalpaka radinieki ir atradušies

Jauns.lv

Ir atrasti 1944. gadā Krievijā kritušā leģionāra Jāzepa Kalpaka radinieki un viņi 8. maijā ieradīsies uz sava kritušā radinieka pārapbedīšanas ceremoniju Lestenes Brāļu kapos. Kalpaku kopā ar vēl 235 cīņubiedru mirstīgajām atliekām uz Latviju no Krievijas pārveda pērn īsi pirms Ziemassvētkiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pazīstamā latviešu operdziedātāja, Neretas pagasta vadītāja Jura Zālīša meita Elīna Šimkus sociālajos tīklos aicināja: „2015. gada decembrī uz Latviju tika pārvestas 236 latviešu karavīru mirstīgās atliekas no apbedījumu vietas Voronkovo, Puškinogorskas rajona, Pleskavas apgabala Krievijā.

Starp viņiem ir arī Jāzeps Kalpaks (dzimis 1907. gada 8. maijā), kurš dzīvojis un strādājis par kalpu kādā ģimenē Neretā, „Koka Jāķelānu” mājās. Kritis 1944. gada 15. aprīlī, identificēts pēc karavīra žetona.

Tiek plānota karavīru pārapbedīšana Lestenes kapsētā, aicinu palīdzēt atrast Jāzepa Kalpaka piederīgos, jo Neretas apkaimē diemžēl neizdevās uzzināt gana daudz par šo cilvēku, lai atrastu viņa piederīgos”. Šo ziņu publicēja arī Kasjauns.lv.

Tagad Elīna Šimkus savā „Facebook” profilā ierakstījusi: „Pateicoties mūsdienu informācijas ātrumam un mums visiem kopā, trīs dienu laikā esam atraduši Jāzepa Kalpaka ģimeni! Piederīgie ir apmulsuši par negaidīto ziņu un pateicīgi par palīdzēšanu. Paldies visiem, kuri iesaistījās! Karš ir visļaunākā sērga un kaut NEVIENAM NEKAD tas nebūtu jāpiedzīvo...”

Juris Zālītis Kasjauns.lv pastāstīja, ka viņam piezvanījis attāls kritušā karavīra radinieks no Jēkabpils un teica, ka ieradīsies Lestenes Brāļu kapos uz pārapbedīšanas ceremoniju. Diemžēl pirmās pakāpes radinieku kritušajam karavīram nav un viņi jau pirms pieciem gadiem guldīti Jēkabpils kapsētā. Zālītim kritušā karavīra radinieka meklējumi aizsākās, šķirstot 1935. gada tautas skaitīšanas grāmatas, kurās minēts, ka tolaik „Koka Jāķelānos” dzīvojis kāds Jāzeps Kalpaks. To apliecinājusi arī kāda 83 gadus veca kundze, kura toreiz tur dzīvojusi, bet vairāk par Kalpaka radiem viņa neko nezināja.

Pārved 236 latviešu karavīru pīšļus Kasjauns.lv/Foto: Jānis Stundiņš/LETA / Ieva Lūka/LETA / Video: LTV „Panorāma”