Ja neesi sociālajos tīklos, tad tevis nav: augstskolas un sociālie tīkli
Tava izglītība
2016. gada 1. marts, 08:00

Ja neesi sociālajos tīklos, tad tevis nav: augstskolas un sociālie tīkli

Jauns.lv

Augstskolas un universitātes Latvijā cenšas būt radošas un mainīgas, bet tajā pašā laikā ir priekšstats, ka universitātes ir tradicionālas savā darbībā un gausi raugās uz izmaiņām, kuras varētu ienest tehnoloģiju attīstība un sociālie tīkli. Kāda ir realitāte?

Sociālo tīklu un jauno tehnoloģiju lietošana ir esošo un topošo studentu ikdiena. Tādi sociālie tīkli kā Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn un platformas kā Youtube aizvien vairāk dominē jauniešu informācijas apmaiņā.

Liela daļa ārvalstu universitātes mūsdienās aktīvi iesaistās šī komunikācijas veida izmantošanā, publicējot informāciju, komunicējot ar studentiem, topošajiem studentiem un viņu vecākiem, piemēram, Facebook. Sociālie tīkli arī tiek aktīvi lietoti, lai nodrošinātu saikni ar absolventiem. Kā liecina studentu aptaujas, lielākā daļa jauno studentu informāciju par augstskolu ir ieguvuši tās mājas lapā vai sociālajos tīklos. Līdz ar to pat mārketingā, lai uzrunātu skolniekus un studentus, mazāk tiek lietots radio, TV, skrejlapas un citi iepriekš populārie mediji.

Kāda situācija ir Latvijas augstskolās un universitātēs? Lielākā daļa augstskolu Latvijā lieto Facebook un Twitter, tajā skaitā Latvijas Universitāte (LU), Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). Šie saziņas kanāli galvenokārt tiek lietoti informācijas nodošanai par kādu notikumu vai vieslekciju. „Sociālos tīklus bieži izmantoju informācijas meklēšanai par pasākumiem universitātē, kā arī, lai ar studiju biedriem apmainītos ar izpildītiem kontroldarbiem. Pasniedzējiem bieži uzdodu jautājumus Facebook vai Twitter, tādējādi iespējams ātri saņemt atbildi,” stāsta LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes (ITF) studiju programmas „Informācijas tehnoloģijas ilgtspējīgai attīstībai” 2.kursa students Artis Lapa. Tas liecina, ka studentu un mācībspēku attiecības mūsdienu tehnoloģiju laikmetā ir kļuvušas dinamiskākas un elastīgākas.

Daudz gausāk universitātes izmanto populāro Instagram, kurā darbojas tikai LLU Jelgavā un LU. Spilgts piemērs ir Instagram profils itfdean, kurā studenti var sekot LLU ITF dekāna gaitām. Tajā ar foto palīdzību ikviens var ielūkoties LLU notikumu „virtuvē”, būt universitātes vadības sēdēs un pat vērot savvaļas zirgus, kuri miermīlīgi sadzīvo uz vienas salas ar lielo universitāti Jelgavā.

 „IT fakultātēm ir jābūt priekšgalā tehnoloģiju lietošanā studiju procesā. Nav noslēpums, ka jaunieši daudz mazāk skatās TV un lasa drukātos medijus, bet gan aktīvi pavada laiku Facebook, Youtube, Instagram un citās vietnēs, tādēļ mēs - IT fakultāte Jelgavā - komunikācijai ar studentiem un skolniekiem lietojam sociālos tīklus. Pats ik pāris dienas dalos ar savām ikdienas gaitām Instagram profilā itfdean, kā arī kopā ar studentiem ierakstam „ Jelgava Student Podcast”, ar kura palīdzību cenšamies informēt studentus par aktuālām norisēm un tuvināt viņus mācībspēkiem,” stāsta LLU ITF dekāns Gatis Vītols.

Youtube arī ir saziņas kanāls, kur populārākie universitāšu kanāli ir: RSU (RigaStradinsUni), LLU (LLUvideo), LU (universitatelv) un RTU (RigaTechnicalUni). Tiesa, salīdzinot ar ārvalstu universitātēm, universitātes Latvijā samērā gausi izmanto šīs platformas iespējas, galvenokārt publicējot reklāmas materiālus un lekciju ierakstus.

Savukārt, apzinoties mobilo ierīču lietošanas potenciālu, universitātes sākušas piedāvāt arī savus mobilos lietojumus, kas bieži ir izstrādāti sadarbībā ar studentiem. Pašlaik ir pieejami tādi lietojumi kā „Jelgavas students”, kurš, starp citu, arī atzīts par 2015. gada labāko bakalaura darbu Latvijā (LLU), „LU mobilais lietojums” (LU) un „Jaunais Inženieris” (RTU).

Kopumā Latvijā augstskolas un universitātes vēl ir ceļā uz sociālo tīklu saziņas kanālu iespēju pilnvērtīgu izmantošanu un ir skaidrs, ka tās, kuras nespēs pielāgoties izmaiņām un kuras neievieš IT tehnoloģijas, zaudēs savas pozīcijas un, iespējams, topošos studentus.

Par iespējām, ko piedāvā Latvijas Lauksaimniecības universitāte, uzzini vairāk Atvērto durvju dienā 18.martā!
Raksts tapis sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitāti / Publicitātes foto