Sabiedrība
2018. gada 3. septembris, 06:11

Dienestam vairs nederīgu labu suni var nopirkt par 5 eiro

Jauns.lv

Sociālajā tīklā “Twitter” pārpublicēta Valsts policijas (VP) mājaslapā atrodama izsole, kurā atsavināšanai piedāvāts “Valsts policijas dienestam nederīgs suns” vārdā Bak. Pensijas vecumu sasniegušā 14 gadus vecā dzīvnieka cena – 5 eiro. Visnotaļ skumīgais sludinājums licis uzdot jautājumu: kādas dzīves iespējas sagaida ķepaiņus, pēc tam, kad tie labākos gadus veltījuši mūsu drošības sargāšanai?

Uz konkrēto izsoli, kura publicēta VP mājaslapā tviterī norādīja “Latvijas Radio” personība Zane Mače:

VP sludinājumā minēts, ka suņuks Bak ir dzimis 2004. gada 12. oktobrī. Pieteikšanās uz suni gan bija beigusies krietnu laiku pirms informācija par izsoli nonāca sociālo tīklos.

Ieraksts izvērtās diskusijā par šādu suņu turpmāko dzīvi un īpatnībām, ņemot vērā, ka tie savu mūžu aizvadījuši, tvarstot likumpārkāpējus un ostot narkotikas. Daži norādīja, ka savus mājdzīvniekus savulaik dabūjuši tieši šādā veidā – atpērkot no dienestiem par mazu naudu, kamēr daži pauda neizpratni par to, cik vienkārši valsts atbrīvojas no suņiem, kad tie vairs nav vajadzīgi. Citi piebilda, ka ar suņiem, kuri apmācīti un kalpojuši dienestu vajadzībām, viņiem esot negatīva pieredze.

Kādas dzīves iespējas ir bijušajiem policijas suņiem?

Portāls Jauns.lv aprunājās ar VP Rīgas kinologu nodaļas galveno inspektoru Jāni Kramiņu, lai noskaidrotu, kā tad īsti dzīve turpinās suņiem, kuri vairs nespēj pildīt dienesta pienākumus, un ar ko jārēķinās, apsverot iegādāties šādu ķepaini kā mājdzīvnieku.

Inspektors atklāj, ka šobrīd VP rīcībā esot 32 dienesta suņi. Tie lielākoties pārstāv vācu aitu suņu un beļģu aitu suņu šķirnes.

Papildu suņi vēl esot VP pretterorisma vienībai “Omega”, taču to skaits netiek atklāts. Dienesta ilgums starp suņiem mēdz atšķirties, taču 10 gadi policijā tiek uzskatīts par ļoti lielu stāžu. Reti kurš no dzīvniekiem aktīvā dienestā pavada ilgāku laiku, tomēr šādi gadījumi ir bijuši.

Lēmums par suņa laišanu pensijā tiek pieņemts, regulāri izvērtējot tā spējas turpināt darbu. Kinologs norāda, ka vispirms nepieciešams izšķirt divu veidu dienesta suņus: tie var būt VP iepirkti un piederēt valstij, vai arī pašu kinologu iegādāti suņi.

“Ja suns ir kinologa īpašums, tas ikdienā dzīvo kopā ar konkrēto kinologu-saimnieku, un policija to izmanto dienesta vajadzībām uz patapinājuma līguma pamata. Izbeidzot līgumsaistības, suns tiek atvaļināts un turpina dzīvot ierasto dzīvi ar kinologu kā mājdzīvnieks, nepildot dienesta pienākumus. Bet ja suns pieder valstij – pēc tam kad tiek konstatēts, ka tas vairs nespēj pilnvērtīgi pildīt dienesta pienākumus, saskaņā ar noteikumiem ir jārīko publiskā izsole, iepriekš piedāvājot suni citām valsts iestādēm,” pastāvošo kārtību skaidro inspektors.

foto: Juris Rozenbergs
Inspektors Jānis Kramiņš tieši šobrīd velta laiku jaunā censoņa apmācībai, kurš nākotnē arīdzan pildīs VP dienesta pienākumus.

Suņi parasti paliek kinologu īpašumā

VP pārstāvis gan norāda, ka realitātē teju visi šādi valstij piederošie suņi arī pēc publiskās izsoles izsludināšanas nonāk pie tā paša kinologa. Citi dienesti uz suni nepiesakās, ņemot vērā VP pārbaudēs atzīto, savukārt cilvēku interese no malas par jau cienījamā vecumā esošiem četrkājainajiem policistiem nebūt neesot liela. Saprotams, ka kinologs, kurš suni izaudzinājis un plecu pie pleca strādājis ar to daudzus gadus, ir tikai priecīgs iegūt dzīvnieku savā īpašumā par simbolisku summu, piemēram, 5 eiro.

Kā portālam Jauns.lv pirmdien pavēstīja VP, konkrētais suns jau ir nopirkts. Izsolē bija pietiecies tikai viens cilvēks.

Ar ko jārēķinās, pērkot šādu suni?

Ja tomēr ir interese iegādāties mājdzīvnieku no policijas, vērā esot jāņem tas, ka suņi, kuri aizvadījuši ilgus gadus policijas darbā, nemaz tik viegli neejot pie jauniem saimniekiem. Tiem ir ieaudzināts pildīt dienesta pienākumus, kā arī sargāt savu saimnieku. Liekot priekšā valstisku dokumentu par suņa sūtīšanu pensijā dzīvnieka uzvedība no tā nemainās. 

“Ne visi bijušie dienesta suņi būs tādi, taču atsevišķi gadījumi var būt. Uz vecumu šādi suņi gan kļūst mierīgāki un pielaidīgāki, taču var rasties sarežģījumi – īpaši jau cilvēkiem bez iepriekšējas pieredzes ar suņiem, to turēšanu un audzināšanu,” skaidro inspektors.

Lai arī dienesta suņa darbs ir salīdzinoši bīstams un daļa no tiem ir bijusi pakļauta narkotisko un citu specifisku vielu ostīšanai, VP pārstāvis skaidro, ka pensionētiem policijas suņiem nebūt nav raksturīgas ar veselību saistītas nepieciešamības. Inspektors arī atklāj, ka šobrīd VP darbam suņu netrūkst – lielāka nepieciešamība drīzāk ir tieši pēc kinologiem.