ASV notiek superotrdienas balsošana
Amerikāņu gatavojas balsot demokrātu un republikāņu priekšvēlēšanās vairāk nekā desmit štatos jeb tā dēvētajā superotrdienā.
Sabiedrība
2016. gada 1. marts, 09:42

ASV notiek superotrdienas balsošana

Jauns.lv

Miljoniem amerikāņu gatavojas otrdien balsot demokrātu un republikāņu priekšvēlēšanās vairāk nekā desmit štatos jeb tā dēvētajā superotrdienā, kurā uzvara tiek prognozēta abu partiju vadošajiem kandidātiem Hilarijai Klintonei un Donaldam Trampam.

Viņu uzvara krietni sarežģītu konkurentu iespējas turpināt kampaņas par izvirzīšanu uz prezidenta amatu.

Tramps ir vadībā vismaz astoņos no 11 superotrdienas štatiem. Saskaņā ar jaunākās pētījumu centra ORC un telekanāla CNN aptaujas datiem viņš arī nostiprinājis vadību valsts mērogā, gūstot 49% respondentu atbalstu. Otrajā vietā ierindojies senators Marko Rubio ar 16%, trešajā ir Teksasas senators Teds Kruss ar 15%.

Klintone sestdien pārliecinoši uzvarēja savu konkurentu Bērniju Sandersu demokrātu priekšvēlēšanās Dienvidkarolīnā, iegūstot 73,5% balsu. Līdz art to Klintone uzvarējusi trīs no četrām līdzšinējām priekšvēlēšanām.

Otrdien cīņa notiek par teju 600 Republikāņu partijas delegātiem, kas ir gandrīz puse no nepieciešamajiem 1237 nominācijas nodrošināšanai, un 865 Demokrātiskās partijas delegātiem, kas ir 36% no nominācijai vajadzīgā.

LETA / Foto: AFP/LETA

Tēmas