foto: LETA
Uzņēmēja: "Esam radījuši paaudzi, kas neprot, negrib un negribēs strādāt"
Šūšanas cehs.
Sabiedrība
2018. gada 25. augusts, 06:37

Uzņēmēja: "Esam radījuši paaudzi, kas neprot, negrib un negribēs strādāt"

Kas Jauns Avīze

Latvijā ir aizmirsts padomāt par darba ražīguma līmeņa palielināšanu, turklāt valstī ir radīta bezdarbnieku paaudze, kas neprot un negrib strādāt, apgalvo Balvu šūšanas fabrikas "Nemo" īpašniece Inga Zemdega-Grāpe.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item
foto: LETA
Inga Zemdega Grāpe.

Ar šo paziņojumu viņa nākusi klajā Ludzā forumu cikla Latvijas vērtības atklāšanā. Runājot ar citiem uzņēmējiem, Zemdega-Grāpe secinājusi, ka tie, kuri vēlas strādāt, jau ir dabūjuši darbu. Tas esot mīts, ka Latvijā ir pieejams darbaspēks: “Tā darbaspēka, kurš grib un var, mums nav.” 

Tehnoloģei dators rada sliktu auru

Latvijā pastāvot arī mīts par to, ka nākotne pieder augstas pievienotas vērtības un augsto tehnoloģiju uzņēmumiem. Tā esot tikai daļēja taisnība, proti, šajā jomā darbosies jaunatne, taču aizmirsts, ka ir 45 gadu vecuma slieksni pārkāpuši cilvēki, kuriem nav tik laba izpratne par tehnoloģijām.

Zemdega-Grāpe savu pārliecību ilustrē ar piemēru no sava uzņēmuma – tehnoloģe ar augstāko izglītību atteikusies darboties ar datoru, jo ierīce radot “sliktu auru”. Tāpat no informācijas ievadīšanas datorā atteikušies meistari, un šādu gadījumu neesot mazums.

Uzņēmēja uzskata, ka Latvijā ir aizmirsts padomāt par darba ražīguma līmeņa palielināšanu, kas stipri atpaliekot no Rietumiem. Tas liecina, ka Rietumos darbiniekiem motivācija ir citāda, bet Latvijā piekoptās politikas dēļ, pilnībā iznīcinot darba algu, panākts, ka vesela cilvēku grupa nevēlas strādāt vai neredz jēgu censties sevi pierādīt.

Ja stingrāk paskatās, dabū atlūgumu

“Mēs esam radījuši bezdarbnieku paaudzi, kas neprot un negrib, un negribēs strādāt. Ja es uz darbinieku stingrāk paskatos, tad viņš paziņo, ka rīt vairs darbā nebūs. Tā ir šantāža, lai arī pārāk liela slodze darbiniekam nav. Par labiem darbiniekiem es cīnos, bet patlaban šantāžas ierocis ir atlūgums. Šo var izārstēt, ja ir alternatīva. Es varētu paveikt lielus apjomus, ja man būtu darbinieki, taču valstij acīmredzot nevajag nodokļus, jo tā palielina nodokļus esošajiem darbiniekiem,” sūrojas uzņēmēja.

Fabrikas īpašniece gan nav atbildējusi, vai paturējusi darbā māņticīgu tehnoloģi, no kuras nav lielas jēgas, vai vismaz nosūtījusi uz auras transformācijas kursiem.

Nav arī publiski zināms, ar cik lielām algām "Nemo" pievilina darbiniekus. Pērn Zemdega-Grāpe pauda bažas par turpmāku konkurētspēju, komentējot valdības lēmumu palielināt minimālo algu no 380 eiro līdz 430 eiro (pirms nodokļu nomaksas). Situāciju glābjot lielais pieprasījums ārzemēs. 

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tēmas