Atklās Ilses Krūkles personālizstādi "Visa sākums ir ziedos"
Izstādē skatāmas Ilses Krūkles gleznas, kas tapušas 2015. gada laikā.
Runā Rīga
2016. gada 2. marts, 12:23

Atklās Ilses Krūkles personālizstādi "Visa sākums ir ziedos"

Jauns.lv

No 8. līdz 20.martam galerijā “Mākslas banka” Rīgā, Jaunielā 14 būs skatāma mākslinieces Ilses Krūkles personālizstāde «In flores, principium».

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izstādes nosaukums neviļus atgādina visiem tik zināmo frāzi In vino, veritas (“vīnā ir patiesība”), un skaidrojumā nozīmē “ziedos ir sākums “.  Arī latvieši, sakot: “Tie tikai vēl ziediņi”, norāda, ka viss vēl būs. Labs vai nē  - tas atkarīgs no mums pašiem. Un ziedi ir brīnišķīgs sākums skaistajam – pozitīvām emocijām, iemīlēšanās sajūtai un svētkiem arī ikdienā. Izstāde  tiek atklāta tieši 8.martā, Starptautiskajā sieviešu dienā, kad pavasara ziedi vēsta pavasara tuvošanos.

Komentējot jaunākās personālizstādes nosaukumu, Ilse Krūkle saka: “Izstādes latīniskais nosaukums papildina un akcentē gleznās ietvertos baroka rakstus. Baroks mākslā un arhitektūrā - ekstravagants koncepcijā, krāšņs garā, izstrādāts detaļās – uzplauka septiņpadsmitā gadsimta Eiropā, un caur laikmetiem turpina mūs saviļņot ar tā vitalitāti un dinamismu. Mani ļoti iedvesmoja Svētā Pētera bazilika Romā un Svētās Marijas Salutes baznīca ar tās monumentālo baroka fasādi Venēcijā, tur baroka gars dzīvo joprojām un iedvesmo mūsdienu māksliniekus piedot barokālu sajūtu saviem  darbiem.”

Izstādē skatāmas Ilses Krūkles gleznas, kas tapušas 2015. gada laikā. Lai arī daudz gleznojusi arī ainavas, jo īpaši Venēciju, visveiksmīgāk viņa atklājas ziedu gleznojumos. Gleznās ar fotoreālisma elementiem ziedi atklājas kā īpašs dabas segments. Arī pārspīlētā monumentalitāte attaisnojas, lai vēl vairāk uzsvērtu ziedu īpašo vērtību un nozīmi, ko pasvītro te īpaši izceltais un pamanāmais, te tonalitātē un faktūrā slēptais baroka rakstu vijums.

Neskaitot grupu izstādes, šī ir tikai trešā mākslinieces Latvijā organizētā personālizstāde. Daudz plašāka ir viņas darbu ģeogrāfija pasaules kontekstā. Gleznas ar parakstu “Ilse Krūkle” izstādītas un savus cienītājus atradušas Anglijā, Holandē un Itālijā.  


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Regīna Zommere / Publicitātes foto