Politologs Sprūds: "Klintones uzvara ASV vēlēšanās būtu izdevīgāka Latvijai"
Andris Sprūds.
Viedokļi
2016. gada 2. marts, 15:32

Politologs Sprūds: "Klintones uzvara ASV vēlēšanās būtu izdevīgāka Latvijai"

Jauns.lv

Spriežot pēc tā, kas šobrīd ir teikts priekšvēlēšanu kampaņā, Latvijai ASV prezidenta vēlēšanās izdevīgāka būtu Hilarijas Klintones uzvara, uzskata Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Sprūds norādīja, ka Republikāņu partijas vadošais kandidāts, multimiljonārs Donalds Tramps ir neparedzamāks nekā Klintone. Tāpat Klintone varētu uzturēt draudzīgākas attiecības ar Eiropas valstīm.

Komentējot ASV priekšvēlēšanu "superotrdienas" rezultātus, Sprūds norādīja, ka Klintone šobrīd ieguvusi pamatīgu atrāvienu, ne tikai štatu skaita, bet arī delegātu un balstu skaita ziņā. "Ja runājam par republikāņiem, tad cīņa viņu vidū vēl turpinās, pat ja Donalds Tramps ir ļoti pārliecinošs Valsts prezidenta amata kandidāts," atzina Sprūds.

Latvijas Ārpolitikas institūta vadītāja teikto, papildināja profesors Ojārs Skudra, pieļaujot, ka līdz kongresam Klintone paspēs savākt nepieciešamo balsu skaitu. "Spriežot pēc kanditātu un politisko analītiķu izteikumiem, republikāņu pusē vērojama saķeltība. Viena nometne ir Tramps, kurš izteicies, ka ir vienīgais, kas ir spējīgs panākt vienotību Republikāņu partijas vēlētāju nometnēs," teica Skudra.

ASV otrdien notika demokrātu un republikāņu priekšvēlēšanas vai priekšvēlēšanu sapulces 11 štatos, kuru dēļ šī diena nodēvēta par "superotrdienu". Demokrātu partijas vadošā kandidāte Klintone tajās uzvarēja septiņos štatos, bet Republikāņu partijas vadošais kandidāts Tramps – arī septiņos štatos.

Bijusī valsts sekretāre un senatore Klintone guva uzvaru Alabamā, Arkanzasā, Džordžijā, Masačūsetsā, Teksasā, Tenesī un Virdžīnijā, kā arī ASV atkarīgajā teritorijā Amerikāņu Samoa. Šīs uzvaras lielākoties atspoguļo viņas spēcīgās pozīcijas dienvidu štatos, kur afroamerikāņi ir svarīga daļa no demokrātu vēlētāju bāzes.

Savukārt, multimiljardieris Tramps uzvarēja Alabamā, Arkanzasā, Džordžijā, Masačūsetsā, Tenesī, Vermontā un Virdžīnijā.

ASV prezidenta vēlēšanas notiks 8.novembrī. Pašreizējam valsts galvam demokrātam Barakam Obamam konstitūcija liedz kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA