Robežsardzes šefs: "Aizturēto bēgļu izmitināšanas centrs Muceniekos neizskatīsies pēc cietuma"
Valsts robežsardzes priekšniekam Normundam Garbaram pieejamā informācija liecina, ka Mucenieki izvēlēti, jo tur ir atbilstoša infrastruktūra patvēruma meklētāju izvietošanai.
Sabiedrība
2016. gada 2. marts, 18:27

Robežsardzes šefs: "Aizturēto bēgļu izmitināšanas centrs Muceniekos neizskatīsies pēc cietuma"

Jauns.lv

Mucenieku ciematā aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs neizskatīsies pēc cietuma un šobrīd tiek darīts viss iespējamais, lai tas ārēji būtu pievilcīgs, šodien žurnālistiem skaidroja Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nesen Mucenieku ciemata iedzīvotāji un biedrība "Attīstības centrs "Mucenieki"" valsts augstākajām amatpersonām nosūtīja vēstuli, kurā pauda bažas par to, ka līdz ar šāda centra izveidošanu Mucenieki pārvērtīsies par bēgļu ciematu. Iedzīvotāji bija devuši šim objektam savu nosaukumu - "cietums" - un ir kategoriski pret šāda objekta būvēšanu 30 metru attālumā no dzīvojamām mājām.

Garbars šodien žurnālistiem skaidroja, ka jau pērn radās būtiskas problēmas ar aizturēto ārzemnieku izmitināšanu, tāpēc Valsts robežsardze vērsās pie Iekšlietu ministrijas (IeM) ar lūgumu nodrošināt papildu telpas. Valsts robežsardze vietas izvēlē nepiedalījās, taču IeM nosliecās par labu Muceniekiem.

Garbaram pieejamā informācija liecina, ka Mucenieki izvēlēti, jo tur ir atbilstoša infrastruktūra patvēruma meklētāju izvietošanai. Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Muceniekos atrodas, piemēram, Pakistānas pilsonis, kurš pieprasījis patvērumu un kuram ir derīgi dokumenti. Ja valsts viņam atsaka bēgļa vai alternatīvo statusu, tad viņš ir jāizraida no valsts. Tajā brīdī, kad šāds lēmums pieņemts, viņš tiktu pārvietots uz blakus esošo topošo aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centru, lai realizētu viņa izraidīšanu un viņš nebūtu jāmeklē pa visu Eiropu, skaidroja Garbars.

Šādā centrā cilvēkus ievietotu, pamatojoties uz Patvēruma likumu un Imigrācijas likumu, kas nozīmē, ka noziegumos notiesātie ārvalstnieki tur neatradīsies.

Paredzēts, ka topošajā aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā vienlaikus varēs uzturēties ne vairāk kā 80 cilvēki.

Viņš arī norādīja, ka tiks precizēti Ministru kabineta noteikumi par šādas ēkas izskatu, proti, lai tā būtu šodienas apstākļiem atbilstoši būvēta. Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs būs moderns un vizuāli pievilcīgs. "Mēs darām visu iespējamo, lai minētā centra ārējais izskats būtu pievilcīgs, bet tajā pašā laikā robežsargi tajā varētu izpildīt savas funkcijas. Protams, būs vēl diskusijas, un cilvēku sašutums ir saprotams," piebilda Garbars.

Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrs "Daugavpils" pēc Mucenieku centra uzbūvēšanas netiks slēgts, jo jau pērn Daugavpils centrs bija pārpildīts un atļauto vietu skaits pārsniegts.

Jau ziņots, ka valdība 26.janvārī piešķīra 3,1 miljonu eiro Iekšlietu ministrijai, lai varētu segt izdevumus saistībā ar Mucenieku patvēruma meklētāju izmitināšanas centra paplašināšanu.

Nesen Nodrošinājuma valsts aģentūra sarunu procedūras rezultātā noteica, ka aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra divu korpusu un katlumājas pārbūvi par 1 840 000 eiro veiks uzņēmums "Skonto būve", savukārt nekustamā īpašuma "Bundulīši", kurā atradīsies patvēruma meklētāju izmitināšanas centrs un vietējiem iedzīvotājiem paredzēts multifunkcionālais centrs, pārbūvi par 1 575 027 veiks uzņēmums "Arčers".

Nekustamais īpašums "Bundulīši" sastāv no zemes un uz tās esošas dzīvojamās mājas jaunbūves ar kopējo platību 1908 kvadrātmetri. Tas atrodas blakus patvēruma meklētāju izmitināšanas centram "Mucenieki".

 

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA, Mārtiņš Ziders