foto: Valdis Gavars
Uzvaras parku apsmidzina ar indi, turklāt darbs norit bez cimdiem, bez respiratora
Lai iznīdētu nezāles Uzvaras parkā Pārdaugavā, izsmidzina indi. Darbs rit bez respiratora un cimdiem
Sabiedrība
2018. gada 21. augusts, 06:11

Uzvaras parku apsmidzina ar indi, turklāt darbs norit bez cimdiem, bez respiratora

Kas Jauns Avīze

Sen pagājuši tie laiki, kad nezāles iznīdēja ar sentēvu metodi – vienkāršu ravēšanu. Pārdaugavā, Uzvaras parkā, iepretim piemineklim atbrīvotājiem, lai iznīcinātu nezāles starp flīžu spraugām, Rīgas mežu darbinieki izsmidzina herbicīdus.

Aculieciniekus šis skats ir nepatīkami pārsteidzis, raisot jautājumus par vides aizsardzību un cilvēku veselību.

Piemērotākais risinājums

Pašvaldības uzņēmuma Rīgas meži Dārzu un parku daļas Pārdaugavas iecirkņa speciāliste Daina Freimane "Kas Jauns Avīzei" skaidro, ka šie pasākumi veikti saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem un Valsts augu aizsardzības dienesta noteiktajām prasībām.

"Apstrāde ar herbicīdu tiek veikta, lai novērstu nezāļu augšanu uz gājēju celiņiem un laukumiem, izvēloties piemērotākos laika apstākļus, periodā, kad parkā ir vismazāk apmeklētāju, teritorija tiek norobežota ar lenti un izvietotas informācijas zīmes," teic Freimane.

"Ņemot vērā monumentam piegulošā laukuma lielo platību, plākšņu miglošanu uzskatām par piemērotāko risinājumu. Informācijas zīmes un lentes tiek noņemtas pēc apstrādāto nezāļu nožūšanas, jo darba šķīdums vairs nevar nonākt saskarsmē ar cilvēka ādu un kaitēt veselībai," stāsta Freimane.

Nekas nav pārkāpts

Pēc aculiecinieku signāliem Valsts augu aizsardzības dienests ir veicis pārbaudi. Dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ūdre informē, ka pieminekļa apkārtnē teritorija bija norobežota un izvietoti uzraksti par darbu veikšanu. Informācija bija ievietota arī uzņēmuma mājaslapā.

"Tā kā pārbaudes laikā pārkāpumi SIA "Rīgas meži" darbībās netika konstatēti, administratīvā pārkāpuma lieta nav ierosināta," piebilst Ūdre.

Kādi nosacījumi jāievēro, izmantojot augu aizsardzības līdzekļus publiskās teritorijās, izskaidro Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības resursu nodaļas speciāliste Ilze Magone.

Teritorijās, ko izmanto plaša sabiedrības daļa vai mazāk aizsargātas iedzīvotāju grupas (piemēram, parkā, sporta laukumā, atpūtas vietā, skolu un slimnīcu teritorijā), pesticīdus atļauts lietot tikai tad, ja citādi nav iespējams ierobežot augiem kaitīgo organismu izplatību un lietošanas instrukcijā ir atļauts šāds konkrētā līdzekļa lietojums. Plašai sabiedrībai pieejamās teritorijās tas jāveic pēc iespējas tādā laikā, kad tajās neuzturas cilvēki.

Galvenais – ievērot norādes

Vismaz divas dienas pirms tam atbildīgā persona vietējos novada vai pagasta laikrakstos vai interneta vietnē ievieto paziņojumu par paredzētajiem darbiem vai kā citādi publisko šo informāciju. Darbu laikā un arī pēc tam apstrādāto teritoriju norobežo ar brīdinājuma zīmēm, kurās norādīta informācija par lietoto līdzekli, nogaidīšanas periodu un to, kad atkal drīkst apmeklēt šo vietu.

Lai neradītu nelabvēlīgu ietekmi uz veselību un apkārtējo vidi, novērstu pesticīdu atlieku uzkrāšanos augsnē un ūdenī, jāievēro norādes marķējumā.

"Ja ievēro visus nosacījumus, tad nav gaidāma nozīmīga nelabvēlīgo efektu izraisīšana, izsmidzinot AAL, tas ir, īslaicīgi ieelpojot vai saskaroties ar ādu," apgalvo Magone.