foto: Publicitātes foto
Otrajās "Baltijas filmu dienās" bez maksas varēs skatīties kaimiņvalstu kino
Rīgā būs skatāma arī dokumentālā filma "Rūta", kas vēstī par vienu no Lietuvas šobrīd populārākajām sportistēm - peldētāju Rūtu Meilutīti, kura 15 gadu vecumā ieguva zelta medaļu Londonas Olimpiskajās spēlēs.
Kultūra
2018. gada 20. augusts, 16:18

Otrajās "Baltijas filmu dienās" bez maksas varēs skatīties kaimiņvalstu kino

LETA

Latvijā, Lietuvā un Igaunijā no 23.augusta līdz 24.augustam norisināsies otrās "Baltijas filmu dienas", kuru seansi Rīga būs skatāmi kinoteātrī "Splendid Palace", informēja Nacionālā kino centra (NKC) pārstāve Kristīne Matīsa.

Pasākumu rīko NKC, Igaunijas Filmu institūts un Lietuvas kino centrs ar mērķi popularizēt Baltijas kino, stiprināt trīs Baltijas valstu sadarbību kino jomā, kā arī vairot skatītāju zināšanas par kaimiņvalstu filmām.

Šogad "Baltijas filmu dienas" Rīgā sāksies 23.augustā plkst.18, kad varēs noskatīties vienu no Lietuvas visu laiku iemīļotākajām filmām un pirmo, kas uzņemta pēc valsts neatkarības atjaunošanas, - "Bērni no viesnīcas "Amerika"" (1990, režisors Raimundas Banionis). Notikumi risinās tā sauktā Kauņas pavasara laikā septiņdesmito gadu Lietuvā, tas ir stāsts par pusaudžiem - viņi klausās Padomju Savienībā aizliegto rokenrolu, slepus sūta vēstules uz "Radio Luxembourg" un rīko paši savu "Vudstokas festivālu". Atšķirībā no Rietumiem, Lietuvā mūzikas mīļotāji kļūst par aizdomās turētiem noziedzniekiem, vismaz VDK acīs. Pēc filmas plānota saruna ar režisoru Raimundu Baņoni.

"Bērni no viesnīcas "Amerika"" - filma par 70. gadu Lietuvu

gallery icon
4

Par šo pašu laika periodu plkst.20 vēstīs arī igauņu dokumentālā filma "Padomju hipiji" (2017, režisore Terje Toomistu). Izstāstot savu atmiņu stāstu par septiņdesmito gadu hipiju komūnu Baltijā, 40 gadus vēlāk grupa ekscentrisku igauņu hipiju dodas ceļojumā uz Maskavu, kur joprojām katru gadu 1.jūnijā notiek piemiņas pasākums, lai atcerētos traģisko notikumu 1971.gadā, kad VDK arestēja tūkstošiem padomju hipiju.

Kadri no Igaunijas dokumentālās filmas "Padomju hipiji"

gallery icon
8

Piektdien, 24.augustā plkst.18 Baltijas filmu vakaru iesāks viena no Lietuvas valsts simtgades filmām, dokumentālā filma "Rūta" (2018, režisori Ronaldas Buožis un Rokas Darulis). Filma ir par vienu no Lietuvas veiksmīgākajām sportistēm - peldētāju Rūtu Meilutīti, kura 15 gadu vecumā ieguva zelta medaļu Londonas Olimpiskajās spēlēs un joprojām ir pasaules rekordiste 100 metru brasa peldējumā. Pēc filmas norisināsies saruna ar režisoru Buoži.

"Rūta" - kadri no dokumentālās filmas par Rūtu Meilutīti

gallery icon
4

Savukārt plkst.20 būs skatāma Igaunijas traģikomēdija "Vīrs, kurš izskatās pēc manis" (2017, režisori Andress un Katrīna Maimiki), kas caur smiekliem un asarām izklāstīs attiecības starp tēvu un dēlu. Mūzikas kritiķis Hugo cieš no pēc-šķiršanās depresijas un jau grasās sākt jaunu dzīvi, kad negaidīti uzrodas viņa tēvs Raivo, džeza mūziķis. Spītīgais vecais vīrs paziņo, ka viņš drīz mirs un cer, ka viņa vienīgais dēls parūpēsies par viņu.

"Vīrs, kurš izskatās pēc manis" - igauņu filma par attiecībām starp tēvu un dēlu

gallery icon
4

Lietuvā un Igaunijā Baltijas filmu dienas atklās Latvijas Simtgades filmu programmas piedzīvojumu filma visu "Paradīze ’89" (2018). Seansā piedalīsies arī režisore Madara Dišlere. Igaunijā notiks arī Jura Kursieša drāmas "Modris" (2014) seanss, kurā piedalīsies filmas galvenās lomas tēlotājs Kristers Pikša. Savukārt Lietuvā ar vecmeistara, režisora Rolanda Kalniņa piedalīšanos izrādīs Latvijas kino klasikas darbu "Četri balti krekli" (1967) un Berlīnes kinofestivālā godalgoto spēlfilmu "Mammu, es tevi mīlu" (2013), klātesot filmas režisoram Jānim Nordam.

Jaunās latviešu filmas „Modris” pirmizrāde „Splendid Palace”

gallery icon
128