foto: Evija Trifanova/LETA
Valdība apstiprina kārtību studiju sākšanai vēlākos studiju posmos
Augstskolu likums paredz, ka studiju sākšana vēlākos studiju posmos notiek arī tad, kad pretendentam ir atzītas iepriekš iegūtās zināšanas, prasmes un kompetences.
Politika
2018. gada 14. augusts, 21:29

Valdība apstiprina kārtību studiju sākšanai vēlākos studiju posmos

LETA

Valdība otrdien apstiprināja aktualizēto studiju sākšanas kārtību vēlākos studiju posmos.

Grozījumu mērķis bija noteikt kārtību, kādā persona tiek uzņemta vēlākos studiju posmos, ja tai ir atzītas ārpus formālās izglītības apgūtās un profesionālajā pieredzē iegūtās zināšanas, prasmes un kompetences vai iepriekšējā izglītībā sasniegtie studiju rezultāti.

Augstskolu likums paredz, ka studiju sākšana vēlākos studiju posmos notiek arī tad, kad pretendentam ir atzītas iepriekš iegūtās zināšanas, prasmes un kompetences. Patlaban pastāv atšķirības starp studiju sākšanu vēlākos studiju posmos, kad studijas tiek sāktas, pārejot no citas augstskolas vai koledžas un studiju programmas, un studiju sākšanu vēlākos studiju posmos, kad studijas tiek sāktas, jo atzītas iepriekš apgūtās un iegūtās zināšanas, prasmes un kompetences vai iepriekšējā izglītībā sasniegtie studiju rezultāti.

Noteikumos paredzēti gadījumi, kuros var sākt studijas vēlākos studiju posmos. Paredzēts, ka studiju sākšana vēlākos studiju posmos notiek arī tad, ja personai ir atzītas ārpus formālās izglītības apgūtās vai profesionālajā pieredzē iegūtās zināšanas, prasmes un kompetences vai iepriekšējā izglītībā sasniegtie studiju rezultāti.

Tāpat noteikts, ka studijas vēlākos studiju posmos var sākt arī tās personas, kurām ir atzītas ārpus formālās izglītības apgūtās vai profesionālajā pieredzē iegūtās zināšanas, prasmes un kompetences vai iepriekšējā izglītībā sasniegti studiju rezultāti un piešķirti kredītpunkti.

Paredzēts, ka studiju sākšana vēlākos studiju posmos nenotiek, ja persona ir konkrētās augstskolas vai koledžas studējošais. Vienlaikus tiek uzsvērts, ka ārpus formālās izglītības apgūto vai profesionālajā pieredzē iegūto zināšanu, prasmju un kompetenču, kā arī iepriekšējā izglītībā sasniegtu studiju rezultātu atzīšana var notikt arī tad, ja persona jau studē konkrētā studiju programmā, taču tādā gadījumā nenotiek uzņemšana vēlākos studiju posmos.

Citastarp paredzēts, ka, lai sāktu studijas vēlākos studiju posmos, nav nepieciešams, ka akadēmiskā izziņa apliecina, ka personas apgūtā studiju programmas daļa nav mazāka par 40 kredītpunktiem jeb diviem semestriem. Papildus noteikts, ka, ja studijas vēlākos studiju posmos sāk pēc ārpus formālās izglītības apgūto un profesionālajā pieredzē iegūto zināšanu, prasmju un kompetenču, kā arī iepriekšējā izglītībā sasniegtu studiju rezultātu atzīšanas, iesniegumam pievieno lēmumu par to atzīšanu.