foto: Shutterstock
Cope Svētes upē izvēršas teju vai par trilleri: makšķerniekus smagi sakož dēles
Ilustratīvs foto
Sabiedrība
2018. gada 15. augusts, 06:37

Cope Svētes upē izvēršas teju vai par trilleri: makšķerniekus smagi sakož dēles

Kas Jauns Avīze

Makšķerniekam Andrejam un viņa tēvocim nepatīkami beigusies bradāšana Svētes upē Jelgavas novadā – abus smagi sakoda dēles.

Andrejs atceras bērnībā piedzīvoto saskari ar dēlēm – tad norāvis kustoni no kājas un viss kārtībā. Tagad nākamajā dienā pat pastaigāt nav varējis, jo kāja un rokas sapampa, pašsajūta bija ļoti slikta.

Temperatūra, pampumi, sarkani plankumi

“Internetā raksta, ka tā ir superradība, kura tikai ārstē, bet man radās ļoti lielas problēmas. Temperatūra vienu dienu uzkāpa līdz 38 grādiem. Uz kājām ir diezgan lieli sarkani pleķi, pampums ir nogājis, vēl niez, bet iet uz labo pusi,” “Kas Jauns Avīzei” stāsta Andrejs.

“Kas Jauns Avīze” lūdza situāciju komentēt akupunktūras un hirudoterapijas jeb dēļu terapijas speciālistei Anitai Kanelei.

“Pasaulē ir ap 700 sugu dēļu, bet tikai dažas ir medicīniskās. Tomēr indīgas tās nav. Ja sakoda dēle, tas noteikti nozīmē intoksikāciju, alerģiju, un jāpaiet laikam, lai izārstētos. Jādzer pretiekaisuma līdzekļi,” skaidro Kanele.

Teorētiski no dēļu koduma nevarot inficēties, taču dēles iepriekš var būt sūkušas kāda slima dzīvnieka asinis. Ņemot vērā, ka cilvēka imūnsistēma ir diezgan stipra un apsārtums pēc koduma ir vienu līdz divas dienas, tas vēl ir normāli, spriež Kanele. Tomēr, ja kāja vai roka uzpampst un paaugstinās temperatūra, noteikti jāvēršas pie ģimenes ārsta.

Pret trombiem un citām kaitēm

Medicīniskās dēles ir vērtīgas, uzsver Kanele. “Nav jau brīnumlīdzeklis, bet var izmantot daudzām kaitēm. Ja ir hroniski iekaisuma procesi vai, piemēram, bronhīts, ko ilgi nevar izārstēt, var palīdzēt dēles,” apgalvo hirudoterapeite.

Pēc infarkta vai insulta jālieto līdzekļi pret trombiem un to vietā var likt dēles. Tās izmanto arī pret vēnu varikozi, bet ne ļoti lielu – tad jāliek ļoti daudz dēļu, un pacientam ir ļoti grūti. Bet, ja varikoze ir sākumstadijā, dēles varot palīdzēt un nevajagot veikt vēnu operāciju.

Dēles kombinācijā ar akupunktūru palīdzot pret tūskām. Šajā terapijā izmanto tikai medicīniskās dēles, iegādātas no sertificēta pārdevēja, un, protams, sterilos apstākļos.

Kā noņemt asinssūcēju

Ja, peldot vai bradājot ūdeņos, piesūkusies dēle, to noņemt visdrošāk ir ar nagu vai plakanu un trulu priekšmetu. Āda ar nagu jāspiež dēles virzienā, līdz mutes piesūceknis un žokļi atlaižas un asinskāro tārpu var aizmest.

Padomi izmantot degošu cigareti, alkoholu, etiķi vai pat kukaiņu indi nebūs tie labākie, jo tad dēle, pirms padoties, brūcē var izvemt visu savu kuņģa saturu ar nevēlamām baktērijām un vīrusiem.

Latvijā mīt 15 dēļu sugas

Medicīnisko dēļu siekalas patiešām satur daudzas – ap 400 – bioloģiski aktīvas vielas, kas veicina trombu sairšanu, iznīcina rētaudus, uzlabo audu un orgānu asins apgādi, mazina iekaisumus.

Latvijā zināmas 15 dēļu sugas, bet ar ārstnieciskām īpašībām ir tikai medicīnas dēle (Hirudo medicinalis). Tā ir iekļauta Latvijas Sarkanās grāmatas 4. kategorijā, sastopama tikai 12 īpaši aizsargājamās dabas teritorijās, tāpēc to aizliegts ķert. Šā posmtārpa guzā dzīvo baktērijas, kas neļauj asinīm bojāties. Pateicoties šīm īpašībām, piemēram, medicīnas dēle gada laikā barojas tikai divas reizes.