Austrasdienas Liepājā, ziemas festivāls Siguldā, marimba Ungurmuižā: ko darīt 5. un 6. martā?
Brīvdienās būs, ko redzēt un dzirdēt.
Kultūra
2016. gada 4. marts, 09:03

Austrasdienas Liepājā, ziemas festivāls Siguldā, marimba Ungurmuižā: ko darīt 5. un 6. martā?

Jauns.lv

Īsts muzikālais zvaigžņu lietus šajā nedēļas nogalē sagaidāms Liepājā. Vēju pilsētā atklās gan Starptautisko zvaigžņu festivālu, gan tur savu vārdu dienu ar leģendārajām Austrasdienām sāks atzīmēt Austra Pumpure. Savukārt Ungurmuižā uzstāsies marimbas virtuozs Guntars Freibergs.

Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvos ironiska dejas izrāde „Parunāsim?”. Desmit gadu jubilejas koncertturneju pa Latviju uzsācis čellu trio „Melo-M”. Savukārt tie, kuri priekšroku dod izklaidēm brīvdabā, aicināti uz Siguldu, kur notiks Ziemas sporta, mākslas un mūzikas festivāls.

Kā vienmēr daudz jaunumu arī izstāžu zālēs – Rīgā atklāta piemiņas izstāde Ilmāram Blumbergam, skatāma Mākslas akadēmijas pedagogu kopdarbu skate, ka arī var iepazīties ar Dānijas Arktikas zemēm, bet Jūrmalā izstādīti eksistenciāli cilvēku fotoportreti un Valmierā fotostāsts par sievietēm.

1. Leģendārās „Austrasdienas” Liepājā

Klāt Austru vārda diena un atkal kopā ar saviem bērniem visus sadziedāties aicina dziesminiece Austra Pumpure. 87 gadus vecā dziesminiece joprojām ir moža un tautu aicina pulcēties dziesmā tāpat kā pirms vairākiem gadu desmitiem. Savā vārda dienā sestdien, 5. martā, viņa dzimtajā Liepājā aicina uz diviem koncertiem, bet dienu vēlāk, 6. martā, vēl uz vienu. Vārda dienā viņa dāvanu pasniedz ne tikai sev, bet arī mums, jo visi koncerti ir bezmaksas. Ne tikai klausīsimies, bet arī līdzdziedāsim gan Imkas dziesmas, gan latvju dainas.

* Liepājas Latviešu biedrības nama Kamerzālē sestdien, 5. martā, pulksten 14.00 notiks koncerts „Pus gadsimts ar ImKas dziesmu”.

* Savukārt 5. martā pulksten 18.00 Liepājas kafejnīcā „Kursas putni” (Friča Brīvzemnieka ielā 28) norisināsies Austrasdienu sadziedāšanās.

* Toties dienu vēlāk – svētdien, 6. martā, pulksten 14.00 folkloras centrā „Namīns” (Bāriņu ielā 32) notiks tautasdziesmu koncerts „Dzied, māsiņa, skaistas dziesmas”.

„Austrasdienas” ir skaista tradīcija, kas vieno un katru gadu martā sirsnīgos koncertos kopā sasauc Austras Pumpures domubiedrus, audzēkņus un klausītājus. Pati dziesminiece „Austrasdienas” sauc par dziesminieku festivālu. Tā ietvaros notiek vairāki koncerti gan Liepājā, gan Rīgā un arī citviet. Austra Pumpure saka: „Braucam tur, kur mūs aicina”. Koncertos Austras un austrasbērnu izpildījumā skan Imanta Kalniņa un austrasbērnu radītās dziesmas, kā arī tautasdziesmas.

Kā katru gadu Austrasdienas pāris nedēļas pēc koncertiem Liepājā tiks svinētas arī Rīgā. Šogad - 19. un 20. martā gan Anglikāņu baznīcā, gan centrā „Koka Rīga”. Sīkāk internetā: www.austrasbiedriba.lv.

Austra Pumpure: „Nausim kājas, atpīsim sirdis”

2. Ziemas festivāls Siguldā

Siguldā no piektdienas, 4. marta, līdz svētdienai, 6. martam, jau sesto reizi norisināsies Ziemas sporta, mākslas un mūzikas festivāls. Sigulda ir īsta ziemas sporta galvaspilsēta, tāpēc, sagaidot savus sporta varoņus mājās no pasaules startiem un veiksmīgiem finišiem, Sigulda svinēs ziemas sporta sezonas noslēgumu. Festivāla moto ir „Vairāk sporta, vairāk mākslas, vairāk izklaides”. Šīs trīs enerģijas lieliski savijas kopā, veidojot īpašo noskaņu, kas dos iespēju ikvienam izbaudīt aizraujošus piedzīvojumus!

* Piektdien, 4. martā, mākslu skolā „Baltais flīģelis” norisināsies pasākums „Visuma ritmi”: pulksten 13.30 - improvizācijas teātra darbnīca Ievas Niedres vadībā; 14.30 - stepa dejas meistarklase ar stepa studiju „Soul Tap”; 15.00 - Akvelīnas Līvmanes lekcija „Visuma ritmi”; 15.00 - brīvdabas radošā darbnīca „Sniega ritmi pavasarī”; 17.00 - koncerts „Steps džeza ritmos”.

Savukārt pulksten 19.00 Siguldas novada Kultūras centrā notiks apbalvošanas ceremonija „Siguldas novada Sporta laureāts 2015”.

* Sestdien, 5. martā, pulksten 11.00 Bobsleja un kamaniņu trasē „Sigulda” sāksies pasākums „Ledus trašu zvaigznes un karaļi”. Festivāla ietvaros pirmo reizi norisināsies „Ice on Fire” – atklātais Eiropas čempionāts slidošanā lejup pa Bobsleja un kamaniņu trasi. Paralēli norisināsies arī „ShowelRace” superfināls, kurā Latvijas labākie lāpstšļūči dāmu, vīriešu un divnieku disciplīnās izcīnīs superkausu, traucoties uz lāpstām lejup pa Siguldas Bobsleja un kamaniņu trasi no augstākā trases starta – 6. stāva. No pulksten 12.00 varēs saņemt Siguldas sporta zvaigžņu autogrāfus un fotografēties kopā ar Latvijas ātrākajiem skeletonistiem, bobslejistiem un kamaniņbraucējiem. Koncertu trases teritorijā sniegs Gacho, mazie pasākuma apmeklētāji varēs iemēģināt bobsleja kamanas trases mākslīgā ledus estakādē, bet atbalstītāju rīkotajās viktorīnās un atrakcijās ikviens varēs laimēt vērtīgas balvas.

Pulksten 18.00 pasākuma dzelzceļa stacijas laukumā notiks uzvarētāju apbalvošanas ceremonija, kā arī izrādīs multimākslinieka Arta Dzērves video pasaku „Pavasara piedzimšana”.

Pulksten 19.30 Allažu pagasta Tautas namā notiks grupas „bet bet” 25 gadu jubilejas turnejas atklāšanas koncerts, bet pulksten 22.00 klubā „Kaķis” - „ShowelRace” After Party un „Transleiteris”.

* Svētdien, 6. martā, pulksten 13.00 dzelzceļa stacijas laukumā notiks „Mākslas brančs”, kurā rosīsies Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma studenti. Pasākumā ikviens varēs vērot, kā top īpašais festivāla slidkalniņš, kuru radīs Koka un metālmākslas izstrādājumu modelēšanas nodaļas audzēkņi. Savukārt Tekstilmākslas nodaļas audzēkņi būs izgatavojuši mīkstus un krāsainus „S!” spilvenus, uz kuriem ikviens varēs laisties lejā pa slidkalniņu, iemēģinot oriģinālo festivāla trasi. Vides, interjera un tēlniecības objektu dizaina topošie speciālisti ļausies gleznošanas priekam, ar otām un krāsām radot sveicienus ziemai. Savukārt Multimediju dizaina nodaļas jaunie meistari visas norises fiksēs videokamerās, lai izveidotu filmiņu par šo festivālu. Visus atbraucējus un aizbraucējus dzelzceļa stacija sagaidīs ar muzikāliem sveicieniem, bet nesteidzīgie varēs baudīt svētdienas laiskumu “Ziemas kino” seansos.

Pulksten 18.00 un 19.00 atkal tiks izrādīta Arta Dzērves video pasaka „Pavasara piedzimšana”.

Sīkāk internetā: www.sigulda.lv.

3. „Melo-M” jubilejas koncerttūre. Šajā nedēļas nogalē – Valmierā un Rēzeknē

Ar koncertturneju pa Latviju savu desmit gadu jubileju sācis atzīmēt čellu trio „Melo-M”. Trio, svinot savas radošās darbības desmitgadi, klausītājiem piedāvā gan jaunus skaņdarbus, gan visu laiku iecienītākās kompozīcijas no sava repertuāra. Šopiektdien koncerts Valmierā, bet sestdien – Rēzeknē. Desmit gadu darbības laikā „Melo-M” no it kā nejaušas iniciatīvas pārtapis par vienu no vadošajiem Latvijas mūzikas kolektīviem un neformālu Latvijas mūzikas vizītkarti arī ārpus valsts robežām.

Koncertos skanēs publikas iecienītākie skaņdarbi no visām „Melo-M” koncertprogrammām, pieskaroties gan latviešu, gan pasaules popmūzikas un roka dziesmu versijām trīs čellu izpildījumā, līdztekus klausītājus priecēs arī „Melo-M” interpretācijas par pasaules tautu mūzikas zināmākajām tēmām, opermūzikas skaņdarbi, televīzijas seriālu un pārraižu mūzikas tēmas. Ievērojama vieta koncertā atvēlēta arī „Melo-M” oriģinālkompozīcijām.

Līdzās koncertos daudz atskaņotām dziesmām īpaši jubilejas turnejai „Melo-M” mūziķi sagatavojuši arī vairākas sen nedzirdētas kompozīcijas, un gaidāmi arī vairāki pirmatskaņojumi. Jubilejas turnejas koncertos muzicēs čellisti Kārlis Auzāns, Miķelis Dobičins un Jānis Pauls. Viņiem piebiedrosies arī sitamo instrumentu virtuozs Miķelis Vīte.

Čellu trio jubilejas turnejas koncerti: piektdien, 4. martā, pulksten 19.00 Valmieras Kultūras centrā un piektdien, 5. martā, pulksten 19.00 Latgales kultūras vēstniecībā „Gors” Rēzeknē, bet 10. martā - Berģu Kultūras centrā, 12. martā - Siguldas novada kultūras centrā, 7. aprīlī - Vidzemes koncertzālē „Cēsis” un 9. aprīlī - Liepājas koncertzālē „Lielais dzintars”.

Biļešu cenas: 10 – 18 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.melo-m.lv.

„Melo-M”: „Every breath you take”

4. Pavasara balādes Ungurmuižā

Ungurmuižā (Pārgaujas novada Raiskuma pagastā) sestdien, 5.martā, pulksten 18.00 būs īpaša iespēja dzirdēt sitaminstrumentālistu zvaigznes Guntara Freiberga marimbas koncertu „Pavasara balādes”. Harizmātiskais un spilgtais mākslinieks Guntars Freibergs ir ieguvis plašu starptautisku atzinību ar savu īpašo talantu un virtuozitāti, sajūsminājis klausītājus daudzviet pasaulē.

Koncerta programma izskanēs kā veltījums mīlestībai, sievietēm un pavasarim. Izvēlētie skaņdarbi ir mākslinieciski tēlaini un daudzkrāsaini, atspoguļojot mīlestības dažādās izpausmes. No maigām, romantiskām noskaņām līdz kvēlojošām, dramatiskām un ugunīgām emocijām.

Koncertā būs iespēja dzirdēt arī vairākas Guntara Freiberga orģinālkompozīcijas marimbai. Marimbu mūziķis raksturo kā salīdzinoši jaunu instrumentu, kura mūžs tikai nesen sasniedzis pusgadsimta slieksni, lai gan instrumenta dzimtas saknes meklējamas tālā pagātnē, Āfrikas un Dienvidamerikas kontinentos. Marimbas skanējumā joprojām dzirdamas arhaiskās nokrāsas, kas sapludinātas ar mūsdienīgām harmonijām spēj iegūt īpaši unikālu skanējumu. Tieši šī specifiskā sintēze, tik pat kā starp pagātni un nākotni, ir tas, kas uzrunā klausoties marimbas mūzikas skaņās.

Latviešu sitaminstrumentālistu zvaigzne Guntars Freibergs sestdien Ungurmuižā sniegs mīlestībai un sievietēm veltītu marimbas koncertu „Pavasara balādes”.

Biļešu cena: 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).Sīkāk internetā: www.ungurmuiza.lv.

5. Liepājas Starptautiskais zvaigžņu festivāls

Liepājā sestdien, 5. martā, atklās Liepājas Starptautisko zvaigžņu festivālu, kas pārņēmis ikgadējos vēju pilsētas Pianisma zvaigžņu festivāla tradīciju. Līdz ar koncertzāles „Lielais dzintars” atklāšanu festivāls iegūs daudz vērienīgāku skanējumu un programmu. No 5. līdz 13. martam festivāls piedāvās septiņus daudzveidīgus mūzikas vakarus koncertzālē „Lielais dzintars”.

Jau pērnā gada pavasarī, noslēdzot 23. Starptautisko Pianisma zvaigžņu festivālu, Liepājas Simfoniskā orķestra (LSO) valdes loceklis Uldis Lipskis norādīja, ka festivāls pēc gada pārdzims plašākā formātā, turpmāk piesaistot ne tikai pianistus, bet arī izcilus dziedātājus, citu instrumentu virtuozus, un kļūs vēl saistošāks publikai. Festivāla programmā izskanēs šādi koncerti:

* sestdien, 5. martā, pulksten 18.00 – 24. Liepājas Starptautiskā zvaigžņu festivāla Atklāšanas koncerts, kurā uzstāsies LSO (diriģents: Matiass Manasi (Vācija), solisti: Matiass Manasi (klavieres) un klavierduets „Duo amal” (Jarons Kolbergs no Izraēlas un Bišara Haroni no Palestīnas). Programmā: Ludviga van Bēthovena, Volfganga Amadeja Mocarta un Fransisa Pulenka skaņdarbi;

* svētdien, 6. martā, pulksten 18.00 - Solo klavierēm četrrocīgi izpildīs klavierduets „Duo amal” (Izraēla/Palestīna). Programmā: Franča Šūberta, Avnera Dormana, Sergeja Prokofjeva, Samira Odeha un Sergeja Rahmaņinova skaņdarbi;

* otrdien, 8. martā, pulksten 19.00 uzstāsies „Spīķeru kvartets” (Marta Spārniņa/vijole, Anti Kortelainens/vijole, Santa Vižine/alts un Ēriks Kiršfelds/čells). Programmā: Helmera Pavasara un Franča Šūberta skaņdarbi;

* trešdien, 9. martā pulksten 19.00 uzstāsies „Carin quintet” no Dānijas. Programmā

Ģerģa Ligeti, Dmitrija Šostakoviča, Žaka Ibēra, Ludviga van Bēthovena un Franča Lista skaņdarbi;

* piektdien, 11. martā, pulksten 19.00 koncertā „Fascinējošās balsis” uzstāsies Latvijas Radio koris (diriģents: Sigvards Kļava). Programmā: Johans Sebastiāns Bahs, Knūts Nīstets, Pers Nergords, Arvo Perts, Ēriks Ešenvalds, Anderss Hilborgs, Pēteris Vask un Johanness Brāmss

* sestdien, 12. martā, pulksten 18.00 LSO diriģēs vācu diriģents Lucs Kēlers (soliste Šeila Arnolda/ klavieres). Programmā: Roberta Šūmaņa un Johannesa Brāmsa skaņdarbi.

* svētdien, 13. martā, pulksten 18.00 notiks festivāla Noslēguma koncerts, kurā LSO diriģēs Atvars Lakstīgala (solisti – Elīna Bukša/vijole un Kristofs Ess/mežrags). Programmā; Maksa Bruha, Riharda Štrausa un Antonīna Dvoržāka skaņdarbi.

Biļešu cenas: abonements Lielajā zālē - 50 – 100 eiro, abonements Kamerzālē - 25 – 55 eiro, uz atsevišķiem koncertiem – no 10 līdz 30 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.lso.lv.

6. Ironiska dejas izrāde „Parunāsim?” Daugavpils teātrī

Daugavpils teātrī ceturtdien, 4. martā, pulksten 18.30 un sestdien, 5. martā, pulksten 18.00 notiks pirmizrāde ironiskai dejas izrādei „Parunāsim?”, kuras horeogrāfe un idejas autore ir Irina Saveļjeva. Pirmo reizi Daugavpils teātra vēsturē dejas izrāde notiks eksperimentālajā zālē, kas paver pavisam jaunas izpausmes iespējas.

Šajā iestudējumā horeogrāfe ar dejotāju trupas palīdzību atspoguļos vienu no mūsdienu aktuālākajām problēmām – cilvēku savstarpējo saskarsmi. Pareizāk būtu sacīt – tās trūkumu. Lai atklātu skatītājiem varoņu iekšējos meklējumus, radošā komanda izmantos visas iespējamās apkārtējās telpas detaļas - ne tikai grīdu, bet arī sienas, griestus, darbība notiks pat skapī! Kā stāsta izrādes autore, „Parunāsim?” nav vienkārša dejas izrāde, jo tajā iesaistīti ne tikai horeogrāfiskie pa, bet arī akrobātiskie parkour elementi un aktiermāksla. Pirmajā plānā nāks ideja, un tikai tad tai sekos deja. Savukārt visi šķietami nopietnie jautājumi, kurus izraisa izrādes tēma, tiks izklāstīti ar humora un pašironijas palīdzību.

Izrādē piedalīsies dejotāji un aktieri Mihails Abramovs, Miroslavs Blakunovs, Māris Boka, Anna Gimbute, Anna Sultanova, Jeļizaveta Petrova, Raimonds Paegle, Svetlana Morozova un Arturs Jackevičs

Nākamās „Parunāsim?” izrādes 8. un 13. martā. Biļešu cenas: 9 – 10 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.daugavpilsteatris.lv.

7. Izstāžu ceļvedis:

* Latvijas Mākslas akadēmijas (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) izstāžu zālē līdz 2. aprīlim apskatāma akadēmijas pasniedzēju piektā kopizstāde „Kvadrāts”, kura sniedz ieskatu visu nozaru pedagogu radošajā darbībā. Par izstādes kopsaucēju ir izvēlēts Kvadrāts. Varētu domāt, ka kvadrāts ir pavisam parasta ģeometriska figūra, bet tik vienkārši vis nav. Dabā kvadrāts tikpat kā nekur nav sastopams. Kvadrāta ideja spēj sevī ietilpināt bezgalīgu iedomu un formu variāciju skaitu – to izstiepjot, pāršķeļot vai iegriežot var iegūt it visas pamatformas, savukārt daudzkārt pavairots kvadrāts veido rūtiņas – tīklu, atskaites sistēmu. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Izstāžu zāles „Arsenāls” Radošajā darbnīcā (Torņa ielā 1, Vecrīgā) līdz 29. maijam skatāma nesen mūžībā aizsauktā mākslinieka Ilmāra Blumberga (1943 – 2016) piemiņas izstāde „Visu laiku snieg”. Par mākslas galvenajām tēmām Ilmāram Blumbergam kļuva Mīlestība, Nāve un Dievs, – tā meistars pats sacīja. Tagad viņš piedzīvojis visas. Tās māksliniekam bija vajadzīgas, lai dzīvotu un labāk saprastu dzīvi. Pie cikla – autobiogrāfiskā vēstījuma „Visu laiku snieg” mākslinieks strādāja divdesmit gadus. Trīsdesmit piecu gleznu sērijā mēs varam iepazīt pusgadsimtu vienas personības likteņgaitās un izdzīvot Latvijas vēsturi no staļiniskā režīma deportācijām līdz neatkarības atgūšanai. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Rīgas Tehniskās universitātes Arhitektūras un pilsētplānošanas fakultātes hallē (Ķīpsalas ielā 6, Rīgā) vēl nedēļu - līdz 10.martam ir skatāma izstāde „Mūsu Arktikas nākotne” kas iepazīstina ar dzīvi Dānijas pārvaldītajos Arktikas reģionos - Grenlandē un Fēru Salās. Izstāde tapusi pēc Dānijas Ārlietu ministrijas iniciatīvas un to sagatavojis Dānijas Dabas muzejs ciešā sadarbībā ar Grenlandes un Fēru Salu valdībām. Izstāde priecē apmeklētājus ar netverami skaistām Arktikas ainavām un iepazīstinās ar arktiskajiem dzīves apstākļiem, kur skarbajiem nosacījumiem jāpielāgojas ne vien retām dzīvnieku un augu populācijām, bet arī cilvēkiem. Sīkāk internetā: www.letland.um.dk.

* Valmieras muzeja Izstāžu namā sestdien, 5. martā, pulksten 14.30 atklās fotogrāfiju izstādi „Sieviete vakar, šodien, rīt”. Jaundibinātā foto biedrība „Valmieras atspulgs” izstādi velta sievietei dažādos dzīves posmos gan ikdienā, gan svētkos. Ar dokumentālā foto palīdzību katrs fotogrāfs centies izcelt un parādīt savdabīgo, īpašo, neatkārtojamo katrā. Kopumā ap 70 fotogrāfijās skatāmas it kā zināmās un pazīstamās, bet atšķirīgas un neatkārtojamas sievietes – maigās, gādīgās, atbildīgās, skumjās, dusmīgās, priecīgās, aizvainotās, jautrās. Izstādē būs skatāma līdz 2. aprīlim Valmieras muzeja Izstāžu namā. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv.

Kā vienmēr daudz jaunumu arī izstāžu zālēs – Rīgā, bet Jūrmalā eksistenciāli cilvēku fotoportreti un Valmierā fotostāsts par sievietēm

* Jūrmalas Mākslinieku namā (Muižas ielā 6, Bulduros) līdz 26. martam skatāma fotogrāfa Andreja Granta izstāde „Dubultportreti”, kurā izstādīta melnbalto fotogrāfiju sērija, kas tapusi pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Šajos darbos pazīstamais latviešu dokumentālās fotogrāfijas meistars radījis cilvēku dubultportretus - ar acīm ciet un vaļā. Kā saka pats autors: „Tas dod portretam vēl citu – padziļinošu aspektu. Jo veicot šo ceļojumu, kas ir pati dzīve, ir jāsaskaras arī ar eksistenciālām izjūtām – te tā sākas, te beidzas, te atkal sākas…” Sīkāk internetā: www.jurmala.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Vida Press, Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, Ieva Lūka/LETA