foto: Ieva Čīka/LETA
Lai pievilinātu vēlētājus, partija sola pat nāvessodu par korupciju
Neizmantotie vēlēšanu biļeteni.
Politika
2018. gada 11. augusts, 15:27

Lai pievilinātu vēlētājus, partija sola pat nāvessodu par korupciju

Jauns.lv / LETA

Saeimas vēlēšanās startējušās partijas cīņā pret korupciju sola atjaunot nāvessodu, apvienot specdienestus un novirzīt līdzekļus korupcijas apkarotājiem, vēsta partiju apkopotās 4000 zīmju programmas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jaunā konservatīvā partija sola izveidot spēcīgu Nacionālās drošības biroju, apvienojot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB), Satversmes aizsardzības biroju un Drošības policiju, kas valstī apkaros korupciju un rūpēsies par valsts drošību.

Tāpat šī partija sola maksātnespējas administratoru darbu organizēt tiešā valsts pakļautībā un izveidot specializētu tiesu komercstrīdu, ekonomisko un finanšu noziegumu izskatīšanai.

Rīcības partija saīsinātajā programmā vienkārši ierakstījusi, ka iestājas par godīgumu un atklātumu valsts un pašvaldību iestādēs un uzsāks reālu cīņu pret korupciju valsts pārvaldē.

Latvijas Reģionu apvienība sola apkarot ēnu ekonomiku, izskaust izšķērdīgus iepirkumus un palielināt līdzekļus korupcijas novēršanas pasākumu nodrošināšanai.

Apvienība "Attīstībai/Par!" sola, ka spēcīgi un neatkarīgi tiesībsargi vienlīdz stingri apkaros arī lielo korupciju. Tāpat partija sola taisnīgu konkurenci bez maksātnespējas krāpniekiem un "politbiznesa" shēmām.

Partija "Jaunā Vienotība" sola atvēlēt pietiekamus resursus efektīvai ekonomisko noziegumu izmeklēšanai, profesionālus policistus, lietu iztiesāšanu divos gados, kā arī atvērtu tirgu starptautiskiem speciālistiem maksātnespējas administrēšanai.

Zaļo un zemnieku savienība drošības risku novēršanai un tiesiskuma nodrošināšanai palielināšot sabiedriskās kārtības, tiesībaizsardzības un par korupcijas apkarošanu atbildīgo iestāžu un tiesu sistēmas rīcībspēju.

Partija "No sirds Latvijai" saīsinātajā programmā vienkārši ierakstījusi "Nost ar izzadzējiem!" un sola nepieļaut Latvijas resursu izšķērdēšanu.

Partijas "Progresīvie" saīsinātajā programmā nekas nav minēts par tiešiem pasākumiem korupcijas mazināšanā, taču pilnajā programmā partija sola nodrošināt pienācīgu valsts finansējumu politiskajām partijām, stiprināt pilsoņu tiešu dalību tiesiskuma uzraudzībā, pieņemot Trauksmes cēlēju aizsardzības likumu. Tāpat partija sola izstrādāt lobisma atklātības regulējumu un lobētāju reģistru.

Partija "Saskaņa" sola nodrošināt uz sadarbību ar sabiedrību vērstu policijas darbu, kā arī stiprināt sociālo garantiju sistēmu aizsardzības un iekšlietu jomās dienējošajiem.

Latvijas Krievu savienība atbalstīšot priekšlikumus, kas paredz nodrošināt KNAB un drošības dienestu vadītāju rotāciju pēc līguma ar Baltijas un Ziemeļvalstīm.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK sola turpināt modernizēt un attīstīt tieslietu un iekšlietu jomu, kā arī paaugstināt kvalifikācijas un atbildības kritērijus tiesnešiem, prokuroriem, policistiem un citām amatpersonām.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Partija "KPV LV" īsajā programmā nav skaidri minējusi, kādus pretkorupcijas pasākumus ieviesīs, taču paplašinātajā programmā sola reformēt tieslietu sistēmu, lai jebkura tiesvedība Latvijā varētu tikt pabeigta gada laikā. Partija uzskata, ka Latvijā ir nepieciešama no korupcijas brīva tiesu sistēma un nepieciešams panākt tiesnešu skaita palielināšanu un viņu finansiālās neatkarības stiprināšanu.

Tāpat partija sola reformēt Valsts ieņēmumu dienestu, jo patlaban lielāko kaitējumu nodokļu ieņēmumiem un valsts konkurētspējai nodarot salīdzinoši neliels skaits labi organizētu grupējumu, kas nodarbojas ar kontrabandu un PVN shēmām, kuru darbības rezultātā ekonomikā ieplūst aplokšņu algu izmaksai nepieciešamā skaidrā nauda.

Partija "Latviešu nacionālisti" saīsinātajā programmā sola reorganizēt tiesu sistēmu atbilstoši demokrātiskas valsts iekārtai un veikt cīņu pret visa veida korupciju.

Partija "LSDSP/KDS/GKL" sola maksātnespējas procesa administratoru un tiesu izpildītāju institūcijas iekļaut Tieslietu ministrijas sastāvā kā departamentus vai pārveidot tos par ministrijai pakļautībā esošām valsts iestādēm.

Latvijas centriskā partija sola "atdalīt biznesu no politikas", bet partija "Par Alternatīvu" sola panākt - nāvessoda atjaunošanu, tostarp, par ekonomiskiem noziegumiem.