foto: LETA
Sešpadsmit saraksti un kopumā 1470 cilvēku cīnīsies par vietiņu Saeimā
Saeimas ēka.
Politika
2018. gada 7. augusts, 20:56

Sešpadsmit saraksti un kopumā 1470 cilvēku cīnīsies par vietiņu Saeimā

Jauns.lv / LETA

Saeimas vēlēšanām līdz ar pieteikšanās termiņa beigām ir iesniegti 16 partiju un partiju apvienību kandidātu saraksti un kopumā uz deputātu vietām kandidē 1470 pretendenti, liecina informācija Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) mājaslapā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tādējādi tas ir par trīs partiju sarakstiem vairāk nekā 2014.gada Saeimas vēlēšanās. Pavisam 13.Saeimas vēlēšanām iesniegtajos kandidātus sarakstos kopā pieteikti 1470 deputātu kandidāti, un uz vienu no 100 Saeimas deputātu vietām pretendē 15 deputātu kandidātu. Salīdzinot ar iepriekšējām, 12.Saeimas vēlēšanām, sarakstos pieteikto kandidātu skaits palielinājies - 2014.gadā Saeimas vēlēšanās piedalījās 1156 deputātu kandidāti.

Startam vēlēšanās pieteikušies tādi politiskie spēki kā Jaunā konservatīvā partija, "Rīcības partija", Latvijas Reģionu Apvienība, "Attīstībai/Par!", "Jaunā Vienotība", Zaļo un Zemnieku savienība, "No sirds Latvijai", "Progresīvie", "Saskaņa", Latvijas Krievu savienība, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", "KPV LV", "Latviešu nacionālisti", "LSDSP/KDS/GKL", "Latvijas centriskā partija" un "Par Alternatīvu".

Lielākā daļa - 68,3% - no kandidātiem ir vīrieši. Vidējais visu kandidātu vecums ir 46,6 gadi. Jaunākais deputāta amata kandidāts ir 21 gadu vecs, bet vecākais - 88 gadus vecs. Gandrīz divas trešdaļas - 66,5% - kandidātu ir latvieši, bet 27% savu tautību nav norādījuši. Vairāk par trešdaļu kandidātu - 37,2% - dzīvo Rīgā, bet vēl desmit pretendentiem uz deputātu vietām dzīvesvietas Latvijā nav.

CVK vēl būs jālemj par vairāku partiju reģistrāciju, kā arī gaidāma līdz šim vēl neizvērtēto kandidātu atbilstības pārbaude likuma nosacījumiem.

Pagaidām vēlēšanām nav reģistrētas deviņas partijas - "Progresīvie", "Saskaņa", Latvijas Krievu savienība, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", "KPV LV", "Latviešu nacionālisti", "LSDSP/KDS/GKL", "Latvijas centriskā partija" un "Par Alternatīvu".

Šodien noslēdzās kandidātu sarakstu iesniegšana 13.Saeimas vēlēšanām. Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās