Informāciju par patvēruma meklētājiem arhīvos glabās 10 gadus
Bēgļu reģistrā informācija glabāsies 10 gadus.
Sabiedrība
2016. gada 6. marts, 16:43

Informāciju par patvēruma meklētājiem arhīvos glabās 10 gadus

Jauns.lv

Informāciju par patvēruma meklētājiem uzglabās desmit gadus pēc brīža, kad būs noslēdzies administratīvais process par patvēruma meklētāja iesniegumu, liecina ceturtdien, 3.martā, valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais likumprojekts.

Iekšlietu ministrija (IeM) norāda, ka patvēruma meklētāju uzskaitei un patvēruma procedūras virzībai ir izveidots un tiek uzturēts patvēruma meklētāju reģistrs, kas ļauj nodrošināt savlaicīgu informācijas par patvēruma procedūru ievadi, sniedz iespēju iesaistītajām iestādēm iegūt nepieciešamo informāciju no reģistra, atvieglojot iestāžu savstarpējo sadarbību un netērējot resursus savstarpējai sarakstei un informēšanai, tādejādi optimizējot un padarot efektīvāku institūciju sadarbību.

Reģistrā iekļaujama informācija par visu patvēruma procedūras ciklu, sākot no iesnieguma par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu Latvijas iesniegšanas līdz brīdim, kad noslēdzies administratīvais process par minēto iesniegumu. Paredzēts, ka reģistrā iekļaus tādu informāciju, kā, piemēram, patvēruma meklētāja tautība, dzimums, reliģiskā piederība, piešķirtā palīdzība un valstiskā piederība.

Reģistrā ziņas paredzēts glabāt desmit gadus pēc brīža, kad noslēdzies administratīvais process par patvēruma meklētāja iesniegumu.

Beidzoties šim periodam, centrālā vienība automātiski dzēš datus no centrālās datu bāzes. Līdz ar šo datu dzēšanu no centrālās datu bāzes, no citām Eiropas Savienības valstīm vairs netiks saņemti informācijas pieprasījumi vai atpakaļuzņemšanas pieprasījumi par personām, kuras Latvijā pieprasījušas starptautisko aizsardzību un kuru pirkstu nospiedumi tikuši ievadīti "Eurodac".

BNS/Foto: Evija Trifanova/LETA