Lai glābtu miljonus, Veselības ministrija grib atkal pagarināt e-veselības projekta termiņu
Tā kā sistēmu ārsti nevar izmantot, nevar arī pārbaudīt, vai tā darbojas reālā vidē – ārstu praksēs, slimnīcās, aptiekās, ieņēmumu dienestā un sociālās apdrošināšanas aģentūrā.
Sabiedrība
2016. gada 6. marts, 20:42

Lai glābtu miljonus, Veselības ministrija grib atkal pagarināt e-veselības projekta termiņu

Jauns.lv

Lai glābtu miljonus eiro, Veselības ministrija (VM) rosinās atkal pagarināt e-veselības projekta termiņu, svētdienas vakarā vēstīja TV3 raidījums "Nekā Personīga".

Desmit gadu laikā no koncepcijas izstrādes līdz šim iztērēti vienpadsmit miljoni eiro. E-veselības projektiem bija jābūt gatavam jau 2014.gadā. Taču tas daudzkārt ir atlikts un pagarināts. Pagājušā gada beigās VM solīja, ka veselības e – pakalpojumi elektroniskā darba nespējas lapa un receptes būs gatavi janvārī. Taču e – veselības joprojām nav, vēstīja "Nekā Personība".

Tā kā sistēmu ārsti nevar izmantot, nevar arī pārbaudīt, vai tā darbojas reālā vidē – ārstu praksēs, slimnīcās, aptiekās, ieņēmumu dienestā un sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Kamēr sistēmu nav pārbaudījuši Vides un reģionālās attīstības ministrijas eksperti, Eiropas Savienība par to nemaksā. Elektroniskie medicīnas pakalpojumi bija jāpārbauda līdz marta beigām, bet to nevarēs izdarīt.

Tāpēc VM ir sagatavojusi grozījumus valdības noteikumos par kārtējo pagarinājumu. Tagad visam būs jābūt pabeigtam un pārbaudītam līdz 1.decembrim. Finanšu ministrija uzsver, ka tas ir pēdējais pagarinājums. Ierēdņi atkal sola, ka līdz gada beigām sistēma strādās, informēja "Nekā Personīga".

Jau vēstīts, ka valdība pērn decembrī vienojās uz gadu atlikt e- veselības sistēmas ieviešanu, aģentūra BNS uzzināja Ministru kabinetā.

Vienošanās paredz uz gadu atlikt laiku, kad ārstniecības iestādēm un aptiekām jāslēdz līgumi par e- veselības izmantošanu. Tāpat iecere paredz pāreju tikai uz elektroniskajām darba nespējas lapā.

Valdības sēdē vēlmi atlikt e- veselības sistēmas ieviešanu par gadu toreiz asi kritizēja tā laika finanšu ministrs Jānis Reirs ("Vienotība"). Viņš norādīja, ka "beidzot šī lieta ir jāsakārto". Viņš minēja piemēru, ka mūzikas festivāla laikā "pēkšņi sākas epidēmija un daudzi sāk pieprasīt darba nespējas lapas".

VM sākotnēji vēlējās sistēmas ieviešanu atlikt par pusgadu, bet pēc ģimenes ārstu iebildumu uzklausīšanas, panākta vienošanās par sistēmas ieviešanas atlikšanu līdz 2016.gada 1.decembrim.

Iepriekš ieilgušo e- veselības projektu asi kritizēja Saeimas deputāti. E-veselības projekta ieviesējs ir Nacionālais veselības dienests, un projektu pārrauga VM. Deviņu gadu laikā projektā  ir ieguldīti 14,5 miljoni eiro, bet neviens e- veselības pakalpojums lietotājiem joprojām nav pieejams. Ar revīzijas rezultātiem par šo projektu klajā nākusi Valsts kontrole.

BNS / Foto: Vida Press