foto: LETA
Policijas secinājums: postošais Valdgales ugunsgrēks sācies firmas "Pindstrup Latvia" teritorijā
Kūdras un meža ugunsgrēks Talsu novada Valdgales pagastā.
Novadu ziņas
2018. gada 31. jūlijs, 18:57

Policijas secinājums: postošais Valdgales ugunsgrēks sācies firmas "Pindstrup Latvia" teritorijā

Jauns.lv / LETA

Valsts policija izmeklēšanā noteikusi, ka Valdgales pagastā kūdras un meža ugunsgrēka izcelšanās vieta radusies kūdras ražošanas uzņēmuma "Pindstrup Latvia" teritorijā.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V) šodien intervijā "Delfi TV ar Jāni Domburu" apliecināja, ka Valsts policija sākot kriminālprocesu ir noteikusi, ka ugunsgrēka izcelšanās vieta ir uzņēmuma teritorijā. Patlaban policija strādā, lai izvērtētu katra uzņēmuma darbinieka atbildību, tāpēc rūpīgi jāpārbauda vai notikušais ir atsevišķi darba drošības pārkāpumi vai neuzmanība. Sāktajā izmeklēšanā gan patlaban secināts, ka, visticamāk, nav notikusi ļaunprātīga dedzināšana.

Uz norādi par straujo uguns izplatību 100 hektāru platībā vienas stundas laikā, Valsts meža dienesta (VMD) ģenerāldirektors Andis Krēsliņš atbildēja, ka deviņu kilometru attālumā esošais VMD ugunsnovērošanas torņa dežurants 17.jūlijā plkst.17.13 pirmo reizi šajā teritorijā pamanīja pirmos dūmus. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) iepriekš presei izplatītā informācija liecina, ka VUGD izsaukums saņemts plkst.17.33.

"Viennozīmīgi skaidrs, ka stundas laikā šie 100 hektāri tika pārņemti ar uguni. Tas ir kūdras lauks, kuram vienā pusē ir kūdras putekļi, kas pārvietojas vējā milzīgā ātrumā," norādīja Krēsliņš. VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš skaidroja, ka ierodoties notikuma vietā apakšvienība konstatējusi spēcīgu sadūmojumu un stipru vēju. Lai noskaidrotu ugunsgrēka apstākļus veikta izlūkošana, lai pārliecinātos par degšanas virzieniem, taču sadūmojums un stiprais vējš apgrūtināja šo pasākumu veikšanu. Tobrīd arī atbilstoši kārtībai piesaistīti papildus resursi ugunsgrēka likvidēšanai.

Dramatiski skati Valdgales pagastā, kur deg mežs un purvs

gallery icon
46

Jau ziņots, ka Valdgales kūdras purvā vairs nenotiek degšana ar atklātu liesmu, tāpēc šodien Baltkrievijas dienestu helikopters atgriezīsies Baltkrievijā.

Dzēšanas darbus turpinās Latvijas un Lietuvas bruņoto spēku helikopteri.

Ugunsgrēks kūdras purvā izcēlās 17.jūlija pievakarē. Vēlāk liesmas izplatījās arī mežā. Ugunsgrēka dzēšanā Latvija lūdza Baltkrievijas palīdzību, kas 25.jūlijā nosūtīja helikopteru.

Neskatoties uz helikopteru izmantošanu, visticamāk, kūdras degšanu un gruzdēšanu Valdgales pagastā pilnībā varēs likvidēt tikai rudens lietavās, iepriekš pauda VUGD pārstāvji.

"Pindstrup Latvia" pārstāvis Edijs Ločmelis iepriekš teica, ka ļaunprātīgu dedzināšanu uzņēmums nepieļauj, taču ugunsgrēks varētu būt izcēlies, aizdegoties traktoram.