foto: Edijs Pālens/LETA
Valdgales ugunsgrēka vietā arī šodien turpinās gruzdēšana; cietis viens ugunsdzēsējs
Kūdras un meža ugunsgrēks Talsu novada Valdgales pagastā.
112
2018. gada 29. jūlijs, 11:23

Valdgales ugunsgrēka vietā arī šodien turpinās gruzdēšana; cietis viens ugunsdzēsējs

Jauns.lv / LETA

Valdgales ugunsgrēka vietā daudzviet joprojām notiek gruzdēšana, bet degšana ar atklātu liesmu vairs neesot bijusi, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) pārstāve Inta Palkavniece.

Viņa atgādināja, ka meža un kūdras ugunsgrēka dzēšanas darbi ir bīstami, jo kūdra gruzd un deg dziļumā, tādējādi, veidojot tukšumus ar cietu virsmu, kas vizuāli nav redzami, bet uz tām uzkāpjot, cilvēki vai tehnika var iekrist. Vakar, veicot ugunsgrēka dzēšanas darbus, cieta viens ugunsdzēsējs, kurš ar vienu kāju šādā tukšumā iegrima. Glābējs tika nodots mediķiem un nogādāts slimnīcā tālākai apskatei.

Ugunsgrēku joprojām izdodas noturēt iekšpus izveidotā perimetra un ugunsdzēsēji turpina darbu notikuma vietā. Piektdien dzēšanas darbus jau sāka veikt trīs helikopteri.

Dramatiski skati Valdgales pagastā, kur deg mežs un purvs

gallery icon
46

Pēdējie gaisa kvalitātes mērījumu dati liecina, ka Stiklu ciema tuvumā gaisa kvalitāte novērtēta kā laba, liecina informācija Valsts vides dienesta izveidotajā gaisa kvalitātes mērījumu tiešsaistes kartē. Tas nozīmē, ka nav vērojama ugunsgrēka ietekme uz gaisa kvalitāti, kā arī papildus piesardzības pasākumi nav nepieciešami.

Arī citās mērījumu vietās gaisa kvalitāte ir novērtēta kā laba.

Kūdras ugunsgrēks Talsu novada Valdgales pagastā

Plašais meža un kūdras ugunsgrēks Talsu novada Valdgales pagastā.

gallery icon
7

Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks (ZZS) iepriekš pastāstīja, ka Stiklu ciemā atgriezusies vairāk nekā trešdaļa tajā deklarēto iedzīvotāju. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka patlaban gan neesot vēlams atgriezties ciemā, jo vēja virziena prognozes tam neesot labvēlīgas. Šī iemesla dēļ Stiklos pagaidām nav plānots atpakaļ atvest bērnunama bērnus.

Kā ziņots, Valdgales ugunsgrēka dzēšanā iesaistījies arī helikopters no Baltkrievijas, kas atsaucies Latvijas palīdzības lūgumam.

Pirmdien Ministru kabineta ārkārtas sēdē tika pieņemts lēmums iedarbināt Civilās aizsardzības mehānismu, lai lūgtu palīdzību ugunsgrēka dzēšanas darbos.

VUGD iepriekš skaidroja, ka, pamatojoties uz atbildīgo dienestu situācijas novērtējumu notikuma vietā, pieņemts lēmums mainīt starptautiskās palīdzības lūguma statusu no starptautisko resursu pieprasīšanas uz situācijas monitoringu.

Tas nozīmē, ka iespējamie palīdzības sniedzēji ir apzināti un informēti par šā brīža situāciju notikuma vietā, kur viņu resursi šobrīd nav nepieciešami. Tomēr, situācijai mainoties, viņi joprojām ir gatavi nekavējoties nākt palīgā ugunsgrēka dzēšanas darbos Talsu novadā, skaidroja dienestā.

Ugunsgrēks kūdras purvā izcēlās 17.jūlija pievakarē. Vēlāk liesmas izplatījās arī mežā.