Mūžībā aizgājis austriešu diriģents Nikolauss Arnonkūrs
Diriģents Nikolauss Arnonkūrs no dzīves aizgāja mierīgi, ģimenes lokā.
Kultūra
2016. gada 7. marts, 14:13

Mūžībā aizgājis austriešu diriģents Nikolauss Arnonkūrs

Jauns.lv

86 gadu vecumā mūžībā aizgājis austriešu diriģents Nikolauss Arnonkūrs, kurš pazīstams kā baroka mūzikas atdzīvinātājs, Austrijas nacionālajai ziņu aģentūrai pavēstīja diriģenta ģimene.

"Nikolauss Arnonkūrs no dzīves aizgāja mierīgi, ģimenes lokā," vēsta ziņu aģentūras publicētais paziņojums.

Decembrī Arnonkūrs atklāja, ka atstāj aktīvo koncertdarbību sava veselības stāvokļa dēļ. "Fizisko spēju dēļ man ir jāatceļ visi gaidāmie koncerti," decembra sākumā rakstīja diriģents.

Arnonkūrs dzimis Berlīnē 1929.gada 6.decembrī Hābsburgu erchercoga mazmeitas un austriešu grāfa ģimenē. Viņš uzaudzis Grācā un jau agri izrādījis interesi par mūziku, apgūstot čella spēli Vīnes Mūzikas akadēmijā. 1952.gadā Arnonkūrs kā čellists pievienojās Vīnes Simfoniskajam orķestrim.

Pētot vēsturiskos instrumentus un spēles veidus, Arnonkūrs 1953.gadā izlēma radīt savu ansambli "Concentus Musicus", kas sāka koncertēt 1957.gadā. Apvienība, kuru ar savu laulāto draudzeņu palīdzību mūziķi veidoja paši, izpildīja renesanses, baroka un agrīnā klasicisma perioda mūziku. "Concentus Musicus" atskaņoja mūziku, kuru radījuši tādi komponisti kā Johans Sebastians Bahs, Ludvigs van Bēthovens un Jozefs Haidns.

1969.gadā Arnonkūrs izlēma pamest Vīnes Simfonisko orķestri. Lai gan tas nozīmēja finansiālu un profesionālu nedrošību viņa ģimenei, kurā tajā brīdī auga četri bērni, Arnonkūrs to uzskatīja par vienu no labākajiem lēmumiem savā dzīvē.

Muzikāli konservatīvajā Vīnē viņa neatlaidīgā klasiskās mūzikas normu izaicināšana izraisīja sašutumu. Diriģents par sevi bija stāstījis, ka diskusijā vienmēr ieņem pretēju viedokli, nevis piekrīt. Gadiem ejot, Arnonkūra idejas ieguva plašāku atzinību. Tagad pat tādi pasaulē labākie orķestri kā Vīnes un Berlīnes filharmoniķi, kuri spēlē mūsdienu instrumentus, mēdz izmantot senākas mūzikas spēles paņēmienus - skaņas artikulāciju, tempu, frāzējumu un vibrato nelietošanu.

LETA/Foto: EPA/LETA