112
2018. gada 28. jūlijs, 07:21

Skats uz Valdgales postu no iekšienes. Ugunsdzēsējs stāsta, kā izsaukts no otra Latvijas gala un kā norit darbi

Kas Jauns Avīze

Par lielo kūdras purva ugunsgrēku, kas joprojām plosās Talsu novada Valdgales pagastā, vislabāk zina stāstīt tie, kuri stājas pretim liesmām – Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābēji.

Dzēšanas darbos piedalās līdz 100 glābējiem un vairāk nekā 20 zemessargu. Armands (vārds mainīts) ir ugunsdzēsējs ar 20 gadu stāžu.

Dramatiski skati Valdgales pagastā, kur deg mežs un purvs

gallery icon
46

Izsauc no Latvijas otra gala

Glābējs dzīvo nelielā ciematā Latvijas otrā galā. Dienā, kad viņš kopā ar citiem norīkots dzēst ugunsgrēku Valdgalē, jau četros no rīta viņš apdarījis svarīgus saimniecības darbus.

“Ap pulksten 10 pienāca zvans no priekšniecības, sakot, ka būs jābrauc uz turieni palīdzēt. Es nebiju vienīgais – brauca vēl citi, kuriem todien nebija maiņa. Izsauca tikai tos, kuriem pirms tam bijusi brīvdiena, un grafiks veidots tā, lai arī pēc darbiem Valdgalē iekristu viena brīvdiena,” "Kas Jauns Avīzei" skaidro Armands. Uz Valdgali viņš kopā ar kolēģiem devies jau pilnībā ekipētā kaujas tērpā, gatavi darbam.

Posts redzams pa gabalu

Galamērķi šī ugunsdzēsēju grupa sasniegusi tikai vēlā pēcpusdienā. Postaža redzama un jūtama jau pa gabalu.

“Sadūmojumu varēja redzēt jau aptuveni piecus kilometrus pirms štāba, kur mums bija jānokļūst. Kad ieradāmies štābā, sākās ļoti spēcīgs lietus un negaiss. Pieteicāmies, un mūs sadalīja pa grupām, taču vajadzēja nogaidīt, pirms varējām doties tuvumā ugunsgrēkam. Pēkšņās lietusgāzes nāca tikai par labu, arī gaiss kļuva svaigāks,” stāsta glābējs.

Kūdras ugunsgrēks Talsu novada Valdgales pagastā

Plašais meža un kūdras ugunsgrēks Talsu novada Valdgales pagastā.

gallery icon
7

Štābs, kurā tiek nodrošināta regulāra ugunsdzēsēju ēdināšana, ierīkots Stiklu ciema internātpamatskolā. “Tālāk, uz degšanas vietu, mūs veda ar kvadracikliem, manīju Zemessardzes tehniku. Pa ceļam varēja redzēt, ka ir izveidota, šķiet, aptuveni desmit kilometru gara maģistrālā šļūteņu līnija – ūdeni pumpē no ezera, kur izvietota sūkņu stacija, un tad to ar vairāku speciāli aprīkotu automašīnu ZIL 131 palīdzību pārpumpē līdz pat degšanas vietai. Ievēroju, ka pašā sākumā lieto ārzemju tehniku, taču, jo dziļāk mežā, jo vairāk ZIL. Acīmredzot vieglāk tikt galā ar sarežģīto reljefu,” turpina Armands.

Darbs līdz tumsai

Kādā brīdī ugunsdzēsēju grupa apstājusies, lai palīdzētu saremontēt vienu šādu auto, taču uz vietas, par spīti atkārtotiem mēģinājumiem, remontdarbi nebija paveicami, un auto aizvilkts projām.

Pavisam drīz dzēsēji nonākuši galamērķī. “Apkārt izdegušas jaunaudzes, 200 metru attālumā ar atklātu liesmu deg koki. Skats ļoti neierasts,” situāciju raksturo ugunsdzēsējs. Viņu uzdevums ir nepieļaut degšanas teritorijas paplašināšanos, noturot ugunsgrēku noteiktā perimetrā.

“Dzēsām ugunsgrēku ar tā dēvētajiem stobriem. Strādājām līdz tumsai, kad mūsu vietu ieņēma nākamā maiņa. Kad atgriezāmies štābā, bija iespēja padzerties, paēst, nomazgāties. Atpakaļ mājās nonācu aptuveni sešos no rīta nākamajā dienā,” teic glābējs.

Pieredzējušais ugunsdzēsējs norāda, ka Valdgales ugunsgrēka dzēšana ir ļoti smags darbs. Viņa kolēģiem nereti gadījies redzēt, kā uguns intensitātes dēļ šķietami nemanāmi izdeg koku apakšas un tie piepeši krīt. Viņš uzteic gan kolēģu, gan vadības un palīgu darbu, taču piebilst, ka ugunsnelaimes savaldīšana, visticamāk, prasīs vēl ilgu laiku un ievērojamus resursus.

Jāgaida rudens lietavas

Ugunsgrēks kūdras purvā izcēlās 17. jūlija pievakarē, vēlāk liesmas izplatījās arī mežā.

Visticamāk, pat izmantojot helikopterus, kūdras degšanu un gruzdēšanu pilnībā varēs likvidēt tikai rudens lietavās, atzīst VUGD pārstāve Inta Palkavniece. “Darbs ir grūts un būs ilgs. Tas saistāms ar kūdras ugunsgrēku specifiku – kūdra deg un gruzd uz iekšpusi, bet mežā liesmas var strauji izplatīties pa sausajiem kokiem, zariem un zemsedzi,” teic Palkavniece.

Aizdomas par dedzināšanu

Palīgā devušies Lietuvas un Baltkrievijas helikopteri  – šie lidaparāti ir liels atspaids purva ugunsgrēka dzēšanā, jo ar tiem iespējams nosargāt ugunsgrēka perimetru, dzēst vietās, kur glābēji nevar piekļūt.

Tomēr ir skaidrs, ka sarežģītības dēļ šo ugunsnelaimi nevarēs nodzēst pat ar desmit helikopteriem, intervijā LNT raidījumam 900 sekundes atzinis VUGD priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons.

Ir arī aizdomas par ļaunprātīgu dedzināšanu – iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis paziņojis, ka 23. jūlijā konstatēti septiņi uguns perēkļi – Puzē un Popē, vairākus kilometrus no Valdgales ugunsgrēka. Tie nodzēsti, Valsts policija sākusi kriminālprocesu. Arī par Valdgales ugunsgrēku ierosināts kriminālprocess, tomēr policija te nesaskata ļaunprātīgas dedzināšanas pazīmes. Likumsargi arī norīkojuši papildu patruļas Ventspils novadā.