Kučinskis: "NATO iesaiste vieš cerības uz migrācijas krīzes normalizēšanos"
Kučinskis norādīja, ka NATO iesaiste dod pamatotas cerības, ka situācija sāks normalizēties, cik nu tas ir iespējams, kamēr Sīrijā turpinās kara darbība.
Politika
2016. gada 7. marts, 18:33

Kučinskis: "NATO iesaiste vieš cerības uz migrācijas krīzes normalizēšanos"

Jauns.lv

NATO iesaiste vieš lielas cerības uz migrācijas krīzes normalizēšanos, cik nu tas ir iespējams, kamēr Sīrijā nav pārtraukta kara darbība, tā pirms šodien paredzētā Eiropas Savienības (ES) un Turcijas samita žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Taujāts par gaidāmo samitu, premjerministrs skaidroja, ka tas šoreiz izskatās diezgan cerīgs. "Katrā ziņā dokuments, kas sagatavots uz pēcpusdienas apspriešanu, ir tendēts uz tādu vairāk vai mazāk noregulējumu. Liekam diezgan lielas cerības," viņš atzina.

Politiķis arī norādīja, ka jautājumu, kas būtu Latvijai nelabvēlīgi, šobrīd apspriešanā nemaz nav, turklāt arī par kvotām runa nebūšot. "Visi liek lielas cerības," viņš piebilda.

Savukārt, taujāts par migrantu uzņemšanas ātrumu ES, Kučinskis norādīja, ka NATO iesaiste dod pamatotas cerības, ka situācija sāks normalizēties, cik nu tas ir iespējams, kamēr Sīrijā turpinās kara darbība.

Jau vēstīts, ka sanāksmi sasaucis Eiropadomes priekšsēdētājs Donalds Tusks, un sagaidāms, ka tajā galvenais jautājums būs ES-Turcijas Kopīgā rīcības plāna ieviešanas izvērtēšana migrācijas plūsmu no Turcijas apturēšanai.

Iepriekšējos, 18.-19.februāra, Eiropadomes secinājumos valstu un valdību vadītāji uzsvēra, ka migrācijas plūsmu apturēšanai un cīņai pret cilvēku tirgotāju un kontrabandistu tīkliem prioritāte joprojām ir ES un Turcijas Kopīgā rīcības plāna pilnīga un ātra īstenošana. Tolaik Eiropadome atzina, ka Turcija ir spērusi soļus, lai īstenotu Kopīgo rīcības plānu, jo īpaši attiecībā uz Sīrijas bēgļu piekļuvi Turcijas darba tirgum un datu apmaiņu ar ES.

Vienlaikus tiek atzīts, ka migrantu plūsmas, kas no Turcijas ierodas Grieķijā, joprojām ir pārlieku lielas. Tāpēc jāpanāk, lai būtiski un ilgtspējīgi samazinātos nelegālās ieceļošanas gadījumu skaits no Turcijas ES. Lai to paveiktu, nepieciešami turpmāki centieni arī no Turcijas puses, lai nodrošinātu Kopīgā rīcības plāna efektīvu īstenošanu.

Latvija pozitīvi vērtē līdz šim Turcijas īstenotos pasākumus ES-Turcijas Kopīgā rīcības plāna īstenošanā. Latvija apņēmusies sniegt savu daļu finansiālās palīdzības bēgļu un viņu uzņemošo kopienu atbalstam, izmantojot Bēgļu atbalsta mehānismu Turcijā. Pozitīvi vērtējams fakts, ka gaidāmā humānās pārvietošanas shēma no Turcijas ir iecerēta kā brīvprātīga.

Tāpat Latvija atbalsta NATO iesaisti, lai sniegtu atbalstu bēgļu un migrācijas krīzes risināšanā Egejas jūrā.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA