foto: Edijs Pālens/LETA
Pulksten piecos no rīta Artuss Kaimiņš raksta Trampam un pazemo Latviju
Jāpiebilst, ka pēc dažām stundām Kaimiņš agrā ceturtdienas rīta tvītus izlēmis dzēst.
Sabiedrība
2018. gada 26. jūlijs, 16:10

Pulksten piecos no rīta Artuss Kaimiņš raksta Trampam un pazemo Latviju

Jauns.lv

Ar visnotaļ savdabīgu “diplomātiju” šorīt, 26. jūlijā, izcēlies Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš (KPV-LV). Politiķis piecos no rīta tviterī vērsies pie ASV prezidenta Donalda Trampa ar apšaubāmas kvalitātes un satura ierakstiem, kuros atklāti kritizēts Latvijas prezidents Raimonds Vējonis.

Tvītot ASV prezidentam Artuss Kaimiņš sācis pulksten 5.05 no rīta. Pirmajā tvītā Artuss lūdza Trampam izklāstīt savas domas par Latviju un Baltijas valstīm. Nedaudz vēlāk, ievērojami garākā ierakstā, politiķis piebilda, ka ir Saeimas deputāts un pēcāk atgādināja Trampam par aprīļa sākumā, Vašingtonā (ASV) notikušo preses konferenci, kurā blakus pārējiem Baltijas valstu prezidentiem, piedalījās arī Raimonds Vējonis.

Kritizē Raimondu Vējoni

Tvītā Artuss norādīja, ka Vējonis neesot spējis saprast Trampa uzdotos jautājumus, un apgalvja, ka Latvijas iedzīvotāji nav mierā ar prezidenta komunikācijas prasmēm. Savu sakāmo Artuss Kaimiņš grūti izprotamu iemeslu dēļ ierakstījis zem Donalda Trampa tvīta, kurā ASV prezidents runā par tirdzniecību starp ASV un Eiropas Savienību.

Kaimiņš ir “pazemojis savu valsti”

Jāpiebilst, ka pēc dažām stundām Kaimiņš agrā rīta tvītus izlēmis dzēst, taču to kopijas saglabājušās vietnē Politwoops, kura apkopo politiķu dzēstos ierakstus tviterī un ar tiem saistīto informāciju.

Ekrānšāviņus paspējuši iegūt arī atsevišķi tvitera lietotāji:

foto: Ekrānuzņēmums no Twitter

Atsevišķi tvitera lietotāji, reaģējot uz ekrānuzņēmumiem, kuros redzams Kaimiņa sarakstītais, norāda uz agro rīta stundu, kurā tapuši pēcāk izdzēstie tvīti un pieļauj, ka tie tapuši izmainītā apziņas stāvoklī, iespējams, alkohola reibumā.

Viedoklis par Artusa Kaimiņa kā Saeimas deputāta rīcību ir lietišķās etiķetes, protokola, galda un saskarsmes kultūras ekspertei un konsultantei Aijai Strautmanei.

“Šāda rīcība, protams, ir ārpus jebkura protokola. Uz Saeimas deputātiem attiecas specifiski noteikumi, un šeit tie ir pārkāpti. Kaimiņa kungam bija jāsaskaņo komunikācija ar Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci,” skaidro speciāliste. “Sazvanīties brīvā veidā ar ASV prezidentu Artuss Kaimiņš varētu tad, ja starp viņiem būtu draudzība. Citādi viņš kā deputāts ir pazemojis savu valsti,” kritiku nežēlo Aija Strautmane.

Politologa un reklāmista viedoklis

Savukārt reklāmas speciālists Ēriks Stendzenieks Kaimiņa tvītus Trampam sauc par skandālu politiskajā arēnā. "Parasts cilvēks [kā es], arī izdzēris pāris vīnus, var Trampam rakstīt, ka viņš vada valsti nepareizi. Bet Saeimas deputātam, kurš devis zvērestu Latvijas karoga priekšā, rakstīt citas - un visietekmīgākās! - valsts līderim, žēlojoties, ka mūsu valsts, mūsu prezidents, mūsu politika un mūsu vērtības ir sliktas, nozīmē valsts nodevību. Kā būtu, ja Tramps vizītē Latvijā teiktu, ka Amerika ir korumpēta, neveiksmīga un atpalikusi?  Kas notiktu, ja ASV kongresmenis tā rakstītu Vējonim? Viņš sēdētu cietumā. Šie Kaimiņa tvīti ir sīkas nodevības un pieglaimošanās piemērs," saka Stendzenieks.

"Izskatās, ka divi vientuļi cilvēki sevi ir atraduši," - tā par Kaimiņa un Trampa tvītiem teic politologs Ivars Ījabs. Viņš liek noprast, ka arī Trampam mēdz būt specifiskāki komentāri tviterī un arī nereti tapuši rīta agrumā. Politologs šajā situācijā saredz humoru, proti, ar "ar Trampu gan viss ir vieglāk - viņš nedzer," pasmejas Ījabs.