Rucavā grib būvēt mošeju. Vietējie protestē – novadā taču neesot neviena islāmticīgā
Kāds zemes īpašnieks Papes dabas parkā lūdzis atļauju uzbūvēt mošeju, kaut arī apkārtnē nedzīvojot neviens musulmanis. Rucavas novada dome šo ideju gan neatbalsta.
Sabiedrība
2016. gada 8. marts, 06:44

Rucavā grib būvēt mošeju. Vietējie protestē – novadā taču neesot neviena islāmticīgā

Jauns.lv

Rucavas novada Papē pašā Baltijas jūras krastā – kāpu zonā kāds zemes īpašnieks izteicis vēlmi būvēt mošeju un musulmaņu kultūras un reliģijas centru. Rucavnieki par šo ideju ir sašutuši, vēl jo vairāk tādēļ, ka novadā nepazīst nevienu islāmticīgo. Pašvaldība grasās šo ieceri apcirst jau pašā saknē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rucavas novada pašvaldības mājaslapā publicēta aptauja, kurā vietējie aicināti atbildēt uz jautājumu: „Vai jūs atbalstāt musulmaņu kultūras un reliģijas centra (mošejas) būvniecību Rucavas novadā?”

Par šo ieceri sašutuši ir teju visi rucavnieki, kuri sev kaimiņos nevēlas redzēt minareta torni. Jautājums vietvaras mājaslapā uzdots tādēļ, ka pašvaldība saņēmusi iesniegumu novadā būvēt mošeju un tāpēc ir jānoskaidro rucavnieku domas.

„Pašvaldība ir saņēmusi iesniegumu no zemes īpašnieka ar lūgumu izskatīt iespēju Papē – Papes dabas parka teritorijā, pašā jūras krastā celt ne tikai mošeju, bet arī integrācijas un musulmaņu izglītības iestādi. Tas nav iesniegums par konkrētu celtniecību, bet gan tikai ideja. Domāju, ka līdz tam nenonāksim. Teorētiski tur ir iespējama sabiedrisko ēku apbūve, bet tam nepieciešama pašvaldības piekrišana, tāpēc arī gatavojam atbildes vēstuli un tajā ideju noraidām.

Rucavas novadā nepazīstu nevienu musulmani, arī pats idejas iesniedzējs, Latvijas pilsonis, tāds visdrīzāk nav. Domāju, ka viņš meklē iespējas, kā šo zemi pārdot un tāpēc arī nācis klajā ar šādu lūgumu. Vietējie ir šokēti par šādu ieceri un neviens par to nav sajūsmā,” Kasjauns.lv teica Rucavas novada domes priekšsēdētājas vietnieks Romāns Timbra (LZS).

Jāteic, ka konkrētajā teritorijā, kur izteikta vēlme būvēt mošeju, pastāv dažādi ierobežojumi un, lai tur ko būvētu, ir jāsaņem daudz saskaņojumu – tā ir kāpu aizsargjosla Dabas parka teritorijā, kas iekļauta kultūras pieminekļa aizsardzības zonā.

Vietējie smejas par dīvaino ideju

Papes Ornitoloģijas bāzes vadītājs Oskars Keišs ir izbrīnījies par ideju Papē būvēt mošeju. Viņš Kasjauns. lv saka: „Pa ziemu Papē tāpat ir tukšs, kur tad tur radīsies tie dievlūdzēji? Kā muzeju jau var būvēt, bet kāpu zonā tur mošeju var celt tikai uz vecās mošejas pamatiem, bet tādu tur nav! Savukārt tie lietuvieši, kas pie mums brauc, diez vai uz to ies. Nezinu nevienu, kas uz turieni ies. Varbūt kāds arī aizies uz to mošeju paskatīties, kā uz interesantu arhitektūras celtni un viss... Man tas viss mazliet smieklīgi liekas”.

Savukārt Papes viesu nama „Pūķarags” saimniece Inta Vītola portālam smejot attiec: „Šī ideja man ir zināma, bet man vienalga, ko tur būvē – baznīcu vai mošeju! Man nav nekas pretī. Bet smiekli par šo ideju gan man nāk”.

Kasjauns.lv/Foto: Gunārs Božis/poga.lv, Vida Press