Iespēja VID darbiniekus pārbaudīt ar melu detektoru netiek pieļauta
Lai arī izskanēja informācija, ka šāda metode varētu tikt lietota, VID vadītāja to noliedza un noraidīja.
Sabiedrība
2016. gada 8. marts, 13:22

Iespēja VID darbiniekus pārbaudīt ar melu detektoru netiek pieļauta

Jauns.lv

(Precizēta pl.18:09) Iespēja veikt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieku kompleksās pārbaudes ar poligrāfu jeb tā dēvēto melu detektoru netiek pieļauta un nav plānota, norādīja VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone.

"Finanšu ministre pagājušajā nedēļā mani informēja, ka viņai ir bijusi tikšanās ar ASV vēstniecības pārstāvjiem, kuri ir apliecinājuši, ka ir gatavi sazināties ar ASV nodokļu administrāciju, lai nepieciešamības gadījumā sniegtu atbalstu Latvijas nodokļu administrācijai," norādīja Pētersone, precizējot šodien Saeimas komisijas sēdē pausto, ka ar ministri pārrunāta iespēja pārbaudīt VID darbiniekus ar poligrāfu.

Kā apliecināja ASV vēstniecībā Rīgā, ASV vēstnieces un finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) sarunas laikā melu detektoru temats netika apspriests. Abas puses pārrunāja ASV valdības atbalsta iespējas Finanšu ministrijai un Latvijas valdībai, kas risina problēmas, ko rada ēnu ekonomika.

Kā ziņots, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē komisijas deputāts Imants Parādnieks (VL/TB-LNNK) jautāja Pētersonei, vai darbinieku uzticamības pārbaudei VID nav plānots ieviest pārbaudes ar poligrāfu, jo, piemēram, ASV šādas pārbaudes regulāri tiek veiktas 14 dažādu valsts iestāžu darbiniekiem, tajā skaitā arī Finanšu ministrijas Ieņēmumu dienesta darbiniekiem.

Pētersone, atbildot uz deputāta jautājumu, teica, ka šāda iespēja pagājušajā nedēļā pārrunāta ar finanšu ministri.

Pētersone piebilda, ka VID nevar pats atrisināt šo jautājumu, tāpēc Valsts kancelejas virsvadībā varētu iepazīties ar citu valstu pieredzi līdzīgās situācijās, kas palīdzētu izstrādāt priekšlikumus - kā atbrīvoties no negodprātīgiem darbiniekiem valsts struktūrā.

Parādnieks uzsvēra, ka šāda pārbaude ļauj noteikt darbinieka uzticamību ar 87-95% lielu ticamību un varētu būt efektīvs pārbaudes veids.

LETA / Foto: Shutterstock