Runāt par papildus bēgļu uzņemšanu ir pārragri, secina Kozlovskis
Jāteic, ka Latvijai vispār nesokas ar patvēruma meklētāju "atvešanu" uz Latviju - neviens te īsti negrib braukt un apmesties, lai integrētos.
Politika
2016. gada 8. marts, 18:59

Runāt par papildus bēgļu uzņemšanu ir pārragri, secina Kozlovskis

Jauns.lv

Latvijai vispirms jāizpilda savas saistības par esošo vienošanos bēgļu pārvietošanā un runāt par papildus bēgļu uzņemšanu ir pāragri, žurnālistiem norādīja Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ("Vienotība").

"Latvija vēl arvien iebilst pret obligātu jaunu bēgļu uzņemšanu, un saskaņā ar grozījumiem patvēruma likumā, lemšana par jaunu bēgļu uzņemšanu būs Saeimas kompetencē. Valsts nostāja skaidri definēta arī valdības deklarācijā", uzsvēra Kozlovskis.

Tomēr, ja šāda situācija rastos, un Latvijai esošo kvotu vai citu apstākļu ietvaros nāktos uzņemt bēgļus no Turcijas, tiktu veikta bēgļu izvērtēšana kāda tā notiek ar šobrīd Latvijā uzņemamajiem bēgļiem - pirms lēmuma par uzņemšanu viņi tiktu intervēti.

Vēstīts, ka nākamā patvēruma meklētāju grupa Latvijā varētu ierasties marta laikā, aģentūru BNS informēja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska padomniece Daiga Holma.

Patlaban gan vēl nav informācijas par to, cik daudz patvēruma meklētāju Latvijā šomēnes varētu ierasties. Holma informēja, ka Latvijas speciālisti šajās nedēļās strādā ar tiem potenciālajiem patvēruma meklētājiem, kuri martā varētu ierasties mūsu valstā. Paredzēts, ka patvēruma meklētāji uz Latviju šomēnes tiks pārcelti no Grieķijas.

Februāra sākumā uz Latviju jau tika pārvietotas divas pirmās patvēruma meklētāju ģimenes - no Sīrijas un Eritrejas, tostarp arī divi pirmskolas vecuma bērni. Šiem patvēruma meklētājiem esot profesionāla izglītība: viens vīrietis esot drēbnieks-dizainers, otrs specializējies viesnīcu sfērā. Savukārt sievietes esot friziere un medmāsa.

Latvijas nacionālā pozīcija paredz kopumā uzņemt līdz 776 patvēruma meklētājiem. Vienlaikus pērn Ungārija atteicās piedalīties patvēruma meklētāju sadalē, tādēļ patlaban ir panākta vienošanās, ka Latvija divu gadu laikā uzņems 531 personu. Patvērumu meklētājus iecerēts uzņemt divu programmu ietvaros - viena paredz to pārvietošanu no Grieķijas un Itālijas, bet otra - pārcelšanu no trešajām valstīm, kur atrodas bēgļu nometnes.

Holma pastāstīja, ka Latvija tādējādi esošā plāna ietvaros varētu pārcelt patvēruma meklētājus arī no Turcijas. Vienlaikus patlaban nav uzsākti konkrēti pasākumi, lai to īstenotu.

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA