foto: Mareka Beides personīgais arhīvs
Latviešu uzņēmējs Mareks, kuram Īrijā nodega bizness, saņems valdības atbalstu
“Manas galvenās rūpes – nepazaudēt uzticamos klientus, kurus šo 17 gadu laikā esmu ieguvis,” piebilst Mareks.
Sabiedrība
2018. gada 23. jūlijs, 06:11

Latviešu uzņēmējs Mareks, kuram Īrijā nodega bizness, saņems valdības atbalstu

Jauns.lv

Pagājušās nedēļas izskaņā Latviju sasniedza ziņas par ugunsgrēku Īrijā, kas iznīcinājis praktiski visu latviešu uzņēmēja Mareka Beides biznesu – virtuves mēbeļu ražotni, kurš atrodas Limerikas grāfistē. Sarunā ar Jauns.lv Mareks atklāja, kādi ir viņa nākotnes plāni un vai ir cerība, ka 17 gadu seno biznesu izdosies iedzīvināt no jauna.

Mareks Beide (37) norāda, ka Īrijas medijā “Baltic-ireland.ie” atrodamās ziņas par pagājušās nedēļas ugunsgrēku viņa uzņēmumā “AB Wood Products LTD”, uz kuru atsaukušies arī Latvijas mediji, neesot pilnībā precīza.

Sarunā ar portālu Jauns.lv uzņēmējs precizē, ka par ugunsnelaimi naktī no sestdienas uz svētdienu viņu informēja menedžeris.

Sliktās ziņas Mareks saņēma 3.00 naktī un, kad ieradās notikuma vietā 3.05 (uzņēmējs dzīvo netālu), atskārta, ka uzņēmuma teritorijā jau rosās ugunsdzēsēju brigādes, taču pāri nav palicis teju nekas.

Uzņēmumā strādā arī latvieši, lietuvieši un krievi

“Zaudējumi kopumā būs ap 2 miljoniem eiro. Taču vēlos piebilst, ka uzņēmuma manta bija apdrošināta. Īrijā bez tā vispār nav iespējams veikt uzņēmējdarbību. Konkrētās rūpnīcas telpas mēs īrējām. Uzņēmuma vajadzībām izmantoto transportu, paldies Dievam, izdevās saglābt,” telefonsarunā izstāsta Mareks.

Uzņēmums “AB Wood Products LTD” kopumā nodarbinājis 25 darbiniekus. Kā atklāj Mareks, to vidū ir latvieši, lietuvieši, krievi un arī īri. Firma ražo gatavas un ekskluzīvas virtuves iekārtu durvis, kā arī piederumus un skapjus Īrijas un Apvienotās Karalistes tirgum.

“Šobrīd man ir izdevies sarunāt, ka līdz brīdim, kad mēs atgūsimies no zaudējumiem, daudzus no darbiniekiem nodarbinās citas līdzīgas kompānijas. Paši ofisā - krīzes menedžmenta vajadzībām - esam paturējuši piecus darbiniekus,” precizē Mareks.

Plāno atsākt darbību gada laikā

Uzņēmējs uzstāj, ka nedz viņš, nedz viņa kolēģi negrasās padoties. Nepieciešamo palīdzību, īstermiņa aizdevuma formā, sniegs Īrijas valdība, savukārt pats Mareks jau nākamnedēļ dosies uz Latviju, lai runātu ar šejienes uzņēmējiem par sadarbību. Lai pamazām atgūtos no zaudējumiem un turpinātu darbu, vismaz kādu laiku Mareks plāno mainīt uzņēmuma darbību, kļūstot par produktu izplatītāju. Viņaprāt, būs nepieciešami aptuveni 12 mēneši, lai kompānija atkal nostātos uz kājām un turpinātu ierasto darbu.

“Manas galvenās rūpes – nepazaudēt uzticamos klientus, kurus šo 17 gadu laikā esmu ieguvis,” piebilst Mareks. Lai arī viņš pats jau kopš 2001. gada dzīvo Īrijā, viņa vecāki, māsas un brāļi mīt Latvijā, Daugavpils novadā.