Sabiedrība
2016. gada 8. marts, 21:27

Līdz policijai nonāk lieta par Bauskas puisēnu ar plīsušu aklo zarnu, kuram ārsti nepalīdzēja. VIDEO

Jauns.lv

Rupja nolaidība – tā secinājusi Veselības inspekcija, kas pārbaudīja Bērnu slimnīcas ķirurgu rīcību – tūlītējas palīdzības nesniegšanu puisēnam no Bauskas. Vēlāk zēnam konstatēja plīsušu aklo zarnu un steigšus operēja. Pēc pārbaudes veikšanas Veselības inspekcija savu atzinumu gatavo nosūtīšanai uz policiju, lai divu iesaistīto ķirurgu atbildību vērtētu jau kriminālprocesā.

Veselības inspekcija lūgs Valsts policiju kriminālprocesā vērtēt divu ārstu rīcību, nesniedzot palīdzību bērnam no Bauskas ar apendicītu, šovakar vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma". Veselības inspekcijas vadītāja Aija Mežsarga raidījumam norādīja uz šajā gadījumā konstatētiem rupjiem veselības aprūpes pārkāpumiem vairākās epizodēs.

"Jau pirmajā epizodē ķirurgs neveic nekādu izmeklēšanu, nenozīmē ultrasonogrāfiju, lai apstiprinātu diagnozi, bērnu ievieto vecāku mājā, nevis observācijas nodaļā. Pat nākamajā dienā, kad viņš beidzot tiek pie ārsta, analīzes ir dramatiskas. Taču arī otrais ķirurgs nepieaicina speciālistu, lai precizētu diagnozi," skaidroja Mežsarga. Veselības inspekcija neatklāj ķirurgu vārdus, bet LTV rīcībā esošā informācija liecina, ka pirmajā vakarā zēnu apskatījis ķirurgs Ģirts Aleksejevs. Otrā dienā aprūpi veikusi viņa kolēģe. Tagad abu mediķu darbību vērtēšot policija.

"Šodien tiek gatavota vēstule, lai viņus sauktu pie kriminālatbildības. Jāņem vērā, ka cietušais bija mazs bērns, bezpalīdzīgs bērns. Un tas ir nepieļaujami," raidījumam sacīja Mežsarga.

Kasjauns.lv  jau ziņoja , ka Bērnu klīniskā universitātes slimnīca nekonstatēja pārkāpumus ārsta rīcībā, pret kuru tika ierosināta pārbaude saistībā ar kādas mātes sūdzību par, iespējams, neprofesionālu un paviršu rīcību, izmeklējot bērnu.

Kā informēja slimnīcas pārstāve Dace Preisa, veicot pārbaudi, kas tika ierosināta pēc saņemtās sūdzības no pacienta mātes par, iespējams, neprofesionālu ārsta rīcību slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā, secināts, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības posmā ārsts rīkojies, balstoties uz bērnu ķirurģijā noteiktiem pamatprincipiem, un akūta vēdera aina nav tikusi konstatēta. Attīstoties akūtam apendicītam, savlaicīgi tikusi veikta operācija.